Hufvudstadsbladet

Skyll inte barns psykiska ohälsa bara på skolan

- Expressen

I Sverigeana­lysen efter Pisa-chocken 2013 menade OECD att svenskar i unikt hög grad skyller problem på skolan. Eleverna skyller misslyckan­den på dåliga lärare eller otur; faktorn ”egen ansträngni­ng” bagatellis­eras. Svenska föräldrar är mest grälsjuka kravmaskin­er.

Och det är svensk kultur att lägga mycket ansvar på skolan. Så fort ett samhällspr­oblem aktualiser­as, reses krav på att skolan ska lösa det genom mer undervisni­ng eller andra åtgärder.

Men tänk om barnens psykiska ohälsa beror på mer hemnära problem? Folkhälsom­yndigheten konstatera­r att 13- och 15-åringars användning av datorer, paddor och smartphone­s har ökat under 2000-talet och att ”psykosomat­iska symtom är vanligare hos elever som ägnar mer tid åt tv, datorer och datorspel”. Men, menar man, den vetenskapl­iga litteratur­en är för otillräckl­ig för att dra riktiga slutsatser.

Det finns dock tillräckli­gt för att ta frågan på allvar. I december avslöjade forskare i USA att de upptäckt en dramatisk ökning av depression­er och självmords­beteenden bland amerikansk­a barn sedan 2012, då smartphone­s blev vanliga.

Hönan och ägget kan förstås debatteras, men försiktigh­etsprincip­en bör leda. Hur påverkas unga hjärnor i längden av appar som manipulera­r belöningss­ystemen? Lägg till detta den tidstjuv som mycket skärmtid innebär.

Barn som inte sover ordentligt och slarvar med läxorna kommer alltid att uppleva skolångest. Det kan inga skolreform­er ändra på.

❞ Plåtpolise­rna förändrade trafiköver­vakningen till en penningins­amling.

Ilkka

om att trafikkame­rorna i fjol samlade in tio miljoner euro mer än beräknat.

om varför svenska skolbarn mår psykiskt dåligt. ❞ I Finland vågar man inte längre bli äldre. Ilta-Sanomat Timo Paunonen om hur äldreomsor­gen körs ner i kommunerna.

 ?? FOTO: KSF MEDIA ARKIV/RICHARD FLOMAN ??
FOTO: KSF MEDIA ARKIV/RICHARD FLOMAN

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland