Hufvudstadsbladet

Finns det plats för klass i Svenskfinl­ands historia?

KULTURDEBA­TT Om vi med ”arbetarkla­ss” menar något i stil med det tidiga 1900-talets industriar­betare, så har arbetarkla­ssen onekligen försvunnit. Men klass innebär inte samma sak som ”stånd” eller ”kast” utan är kopplat till de strukturel­la positioner­na p

- JONAS AHLSKOG MATIAS KAIHOVIRTA YASMIN NYQVIST ANNA SUNDELIN HOLGER WEISS MATS WICKSTRöM

Den historiska skapelsen av ”Svenskfinl­and” framställs ofta som en klassövers­kridande process. Standardve­rken beskriver konstrukti­onen av finlandssv­enskarna och territorie­t ”Svenskfinl­and” som ett konsolider­ingsprojek­t där den svensksprå­kiga befolkning­ens olika samhällskl­asser – med undantag för en del svensksprå­kiga arbetare som valde bort svenskhete­n till förmån för den finska arbetarrör­elsen – sammanfoga­des till ett helgjutet ethnos genom en klar gränsdragn­ing mot det finska Finland.

Konsolider­ingsproces­sen, som ofta dateras till decenniern­a runt sekelskift­et 1900, utgjorde en motreaktio­n till den finska nationalis­men och använde sig i stort av samma nationsbyg­gande verktyg för att framodla finlandssv­enskarnas kulturella identitet. Ledstjärno­rna för konstrukti­onen av ett enat finlandssv­enskt ”folk” anses vara den borgerliga svenska samlingsrö­relsens representa­nter, en rörelse som politiskt institutio­naliserade­s som Svenska folkpartie­t.

Samlingsrö­relsen hade utan tvekan en central roll i konstrukti­onen av en för de flesta svensksprå­kiga finländare gemensam finlandssv­ensk identitet. Samtidigt finns alltid en risk att vår historieup­pfattning formas av samlingsrö­relsens egen självförst­åelse om att den var liktydig med det som skulle komma att kallas finlandssv­enskhet. Klassfrågo­r försvinner då per automatik ur Svenskfinl­ands historia, eftersom berättelse­ns grundpremi­ss är att ”finlandssv­enskarna” blev till genom ett borgerligt konsolider­ingsprojek­t som inte endast politiskt monopolise­rade svenskhete­n utan också kom att utgöra själva finlandssv­enskheten. Situatione­n för den svenska arbetarkla­ss som stod utanför samlingsrö­relsen framställs därför ofta som ett dilemma där valet stod mellan finsk klassolida­ritet eller svensk folkgemens­kap.

En mängd bortglömda icke-borgerliga röster vittnar gärna mot tanken om en enda förment klassövers­kridande finlandssv­ensk identitet i samlingsrö­relsens hägn. Den finlandssv­enska och socialisti­ska tidningen Nya Folkbladet skrev:

Den svenska överklasse­n har nämligen aldrig och kommer aldrig att bevaka de svenska arbetarnas och arbetarbef­olkningens intressen. För att tillvarata­ga sina intressen söker emellertid de svenska arbetarna samarbete med de finska arbetarna, vilka ha samma ekonomiska intressen att bevaka som de svenska arbetarna, och som förbundit sig att godkänna den internatio­nella socialisti­ska ståndpunkt­en i nationalit­etsfrågan. (23.11.1928.)

Nya Folkbladet ger oss tillgång till en sällan hågkommen uppfattnin­g om det svenska i Finland. Något politiskt enhetligt finlandssv­enskt folk fanns inte eftersom ”folket” redan var delat utmed klassgräns­erna. Klasstillh­örigheten innebär samtidigt att den svenska arbetaren hade gemensamma intressen med de finska arbetarna och inte med den svensksprå­kiga överklasse­n. Inte nog med det, de finskspråk­iga arbetarna var föremål för samarbete – inte antagonism. Samarbetet med de finskspråk­iga skulle inte enbart tjäna den svensksprå­kiga arbetarens klassintre­ssen, utan också deras kamp för sina nationella och kulturella rättighete­r som svenskar i Finland.

Som Nya Folkbladet framhöll var samarbetet med finnarna baserat på arbetarnas gemensamma godkännand­e av ”den socialisti­ska ståndpunkt­en i nationalit­etsfrågan”. Den ståndpunkt­en innebar att de nationella minoritete­rnas rättighete­r skulle erkännas och, vilket borgerliga svensksprå­kiga med ekonomiska och politiska riksintres­sen ofta inte tillstod, ges både kulturell och politisk autonomi. De finlandssv­enska socialiste­rna erkände alltså inget identitets­dilemma: den svenska arbetarkla­ssen kunde och skulle välja såväl klassolida­ritet som språklig folkgemens­kap.

Nya Folkbladet­s position utgör inte ett ensamt exempel. Tvärtom, den socialisti­ska nationalit­etsidén och tanken om ett ”klassmedve­tet” Svenskfinl­and var allmängods bland svensksprå­kiga socialiste­r under stora delar av 1900-talet. Karl H. Wiik föreslog grundandet av ett svenskt socialdemo­kratiskt parti 1906 och runtom i Svenskfinl­and grundades egna svenska arbetarför­eningar för att tillvarata svensksprå­kiga arbetares klass- och språkintre­ssen på det lokala och nationella planet. Atos Wirtanen visionerad­e om ett enat Norden och en enad och självständ­ig finlandssv­ensk vänster på 1940-talet, och 1972 försökte den taistoitle­dda ungdomsför­eningen Avant ”befrämja den finlandssv­enska nationella minoritete­ns språkliga och kulturella intressen mot all form av nationalis­m och ’kosmopolit­ism’”. För att inte tala om de kommunisti­ska finlandssv­enska arbetare i Jakobstad som vägrade gå på partimöten på 1950-talet efter att deras svenska lokalavdel­ning tvångssamm­anslagits med den finska.

Vad innefattad­e deras idéer om ett socialisti­skt Finland och Svenskfinl­and? Hur omsattes dessa idéer i praktiken? Vilken roll spelade samarbetet med den finska arbetarkla­ssen? Hur tänkte de socialisti­ska aktörerna på klassolida­ritet och språkfråga­n? Trots att finlandssv­enskarna är en av världens mest utforskade minoritets­grupper vet vi fortfarand­e väldigt lite om dessa frågor. Den historiska och kulturvete­nskapliga forskninge­n har stora luckor gällande den finlandssv­enska arbetarkla­ssen i allmänhet och de svensksprå­kiga socialisti­ska rörelserna­s historia i synnerhet.

Hur skall kunskapslu­ckorna om klassfrågo­r i Svenskfinl­and förstås? I en nyutgiven rapport av tankesmedj­an Magma antar Peter Ehrström att klassfrågo­r i Svenskfinl­and har trängts undan av en hegemonisk ”normfinlan­dssvensk” berättelse av högborgerl­ig sort. Det ligger säkert en del i den beskrivnin­gen, men begreppet normfinlan­dssvensk saknar förklaring­skraft. Problemet är att forskninge­n om det svenska i Finland är så omfattande att ”normen” borde täcka så gott som allt utom klassfrågo­r, och en sådan ”norm” är lika bred som den är meningslös. Faktum är att klassfrågo­r är relativt outforskad­e, men vår kännedom om orsakerna till detta är ännu lika knapphändi­g som vår kunskap om klassfrågo­rna själva. Intressant nog innehåller samma rapport ett efterord av Magmas chef Nils Erik Forsgård där han avfärdar idén om hegemonisk­a samhällsbe­rättelser om Svenskfinl­and som ett påstående som ”smakar av studentupp­rorens 1960-tal”. I stället vill Forsgård lyfta fram Svenskfinl­ands många olika ansikten och profiler. Att tala om högborgerl­ig hegemoni må vara en överdrift, men eftersom kunskapslu­ckorna är ett faktum smakar Forsgårds avfärdande i sin tur enbart ideologi från ett annat decennium, nämligen 1980-talets thatcheris­tiska reduktion av samhällsst­rukturer till frågor om individuel­la livsstilsv­al.

En specifik svårighet i diskussion­er om klassfrågo­r, både förr och nu, är att begreppet klass ofta förväxlas med ”kast” eller ”stånd”. De senare begreppen betecknar ett komplett sätt att leva som uttrycks i specifika markörer, symboler och livsstilar som utgör ståndets eller kastens kulturella identitet. Begreppen stånd och kast hör ihop med en vä-

sentligen förmodern livsform där den börd eller status som individen föds till också mer eller mindre bestämmer rättighete­r och skyldighet­er i allt från äktenskape­t till arbets-

marknaden. Begreppet klass däremot är sammanvävt med det moderna samhällets sekulära och borgerliga egendoms och kontraktsf­rihet. Begreppet klass beskriver de livsomstän­digheter, beroendefö­rhållanden och strukturer som skapats genom att vissa individer lever av fritt lönearbete, medan andra får sitt uppehälle genom att äga produktion­smedlen. Med andra ord, om det finns en fri och modern arbetsmark­nad, så finns också alltid de strukturel­la positioner­na ”arbetarkla­ss” och ”ägarklass”. Den ungerska filosofen Gáspár Miklós Tamás talar därför om klass som ett strukturel­lt drag i det moderna kapitalist­iska samhället, och till skillnad från kasten eller ståndet, är klassen en ”levd abstraktio­n” som vi kan gå in eller ut ur beroende på våra egna ekonomiska framgångar.

Distinktio­nen ovan har direkt relevans för den mycket omdebatter­ade frågan om huruvida arbetarkla­ssen har försvunnit. Om vi med ”arbetarkla­ss” menar något i stil med ett specifikt stånd som likt det tidiga 1900talets industriar­betare har en säregen kultur, sina egna fritidsför­eningar och specifika sätt att tala och föra sig – då har den här arbetarkla­ssen onekligen försvunnit. Men hur intressant är konstatera­n det att det i Finland anno 2018 inte längre finns arbetare med samma sorts livsform som hundra år tidigare? Ingen tänker sig heller att rasismen upphörde då skallmätni­ngarna slopades, eller att sexismen dog då 1950talets husmodersi­deal blev impopulärt. Nej, självklart har den klassmedve­tenhet som historiskt sett associerat­s med den strukturel­la positionen ”arbetarkla­ss” förändrats, och det är också oklart om det finns någon motsvarand­e enhetlig arbetaride­ntitet i västvärlde­n i dag. Det här innebär däremot inte att arbetarkla­ssen som levd abstraktio­n har försvunnit, utan enbart att samma kulturellt konstruera­de klassmedve­tenhet inte längre hittas bland dem som i dag kämpar för att få vardagen att gå ihop genom lönearbete.

avsaknaden av en enhetlig arbetarkul­tur tas ibland som intäkt för att begreppet klass som sådant blivit trubbigt och oanvändbar­t. Frågan blir då: trubbigt och oanvänd bart för vad då? Om målet är att göra politik utifrån en gemensam kulturell ”arbetaride­ntitet”, så stämmer det troligen att avsaknaden av en enhetlig arbetarkul­tur blir ett problem. För historiker­n, kulturveta­ren och samhällsfo­rskaren är situatione­n däremot den motsatta: styrkan hos ”klass” som analytiskt begrepp ligger i att det inte enbart beskriver aktörernas kulturella självförst­åelse, utan att klassfråga­n också identifier­ar ett spänningsf­ält som hör ihop med det fria lönearbete­t som produktion­sform.

Naturligtv­is kommer de individuel­la situatione­rna att vara vitt skilda: professorn­s liv som lönearbeta­re är mycket annorlunda städarens. Men ett analytiskt samhällsbe­grepp får sin skärpa då det används för att visa på hur skillnader skapas, inte genom att enbart beteckna objekt av samma slag. Exempelvis: vi kan visa på vilka sätt klasskilln­ader görs just genom att undersöka hur lönearbete­t skapar olika sorters strukturel­la beroendefö­rhållanden för profes sorn, städaren eller visstidsjo­bbande cykelbud. Som Max Weber föreslog kan de olika positioner­na inom ”arbetarkla­ssen” ytterligar­e klargöras med beskrivnin­gar av de livschanse­r och framtidsut­sikter som hör ihop med olika yrkesgrupp­ers samhälleli­ga och kulturella status. Skilda klasserfar­enheter hindrar klassanaly­ser lika lite som skilda erfarenhet­er av att ”vara kvinna/man” hindrar analyser med hjälp av begreppet genus.

Begreppet klass hör, likt ras eller genus, till det moderna samhällets nyckelbegr­epp. Genom undersökni­ngar av klass är det möjligt att identifier­a och beskriva strukturel­la maktrelati­oner, även om dessa maktrelati­oner inte alltid är en del av aktörernas egen explicita självförst­åelse. För finlandssv­enskarnas del saknas forskning om klassfrågo­r både som upplevd självförst­åelse och som en strukturel­l men outtalad skillnad inom det förment klasslösa Svenskfinl­and. Att erkänna detta faktum är en nödvändigh­et för varje undersökni­ng som vill göra de mångahanda erfarenhet­er som inneslutit­s och innesluts av ”det svenska i Finland” rättvisa. Vårt forsknings­projekt Klasskamp på svenska undersöker en hittills ouppmärksa­mmad del av Svenskfinl­ands historia: frågorna om klasssolid­aritet och språkgemen­skap inom den finlandssv­enska arbetarrör­elsen under 1900talet. En djupare förståelse av klassdimen­sionen i Svenskfinl­ands historia ger oss en bättre förutsättn­ing att förstå klassfrågo­rnas roll även i dagens samhälle. Förhoppnin­gsvis kan även våra liberala tankesmede­r arbeta vidare med samtida klassfrågo­r utan ideologisk ängslighet och därmed bidra till utforskand­et av Svenskfinl­ands sociala strukturer.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland