Hufvudstadsbladet

Rent generellt har jag rätt

- MIKAEL SANNER

Att generalise­ra kan vara ett effektivt verktyg för att sätta fokus på något. Grova generalise­ringar med rätt tajmning kan användas av komikern som lyckas med skämtet genom att generalise­ringen visar på något viktigt som uppförstor­at kan ses just så absurt som det verkligen är.

Själv gillar jag inte generalise­ringar, men det är som med fördomar: jag vill inte vara en av dem som använder dem, men jag vet med mig att jag gör det ändå. Jag generalise­rar å det grövsta, men vill det inte! En sak som ändå är vetenskapl­igt fastslaget är att kvinnor är bättre bilförare än män. Det är inte bara vetenskapl­igt fastslaget, jag tycker mig få bevis på det nästan dagligen när jag är ute i trafiken.

Däremot har jag inte sett någon forskning på om huruvida män har bättre självförtr­oende och tror att de är bättre bilförare än kvinnor. Jag tycker mig kunna ana att det är just på det viset ändå, men det är förstås bara något som jag tror.

Jag skulle kunna generalise­ra och påstå att män är för dumma för att förstå sin otillräckl­ighet i trafiken och det ligger bakom många trafikolyc­kor. Men jag gör inte det, för det är väl ändå att gå för långt?

För länge sedan vet jag att det sades att arbetsplat­ser med bara kvinnor var jobbiga, där intrigerad­es det, bakdantade­s och uppstod hemliga band mellan vissa kvinnor som var omöjliga för den utomståend­e att bryta.

Jag vet inte hur det var då, men är övertygad om att det var en fördom. Kanske uppstod den bland män som jobbade där, som var vana att bestämma och dominera rummet, men plötsligt hamnade i minoritet.

I dag skulle jag vilja påstå att kvinnliga chefer är bättre än manliga. De har en lyhördhet och en förmåga att se problem med större variation än männen, nyanserna blir rikare. Att många kvinnor har högre utbildning än män försämrar förstås inte deras kompetens. Jag skulle kunna generalise­ra och säga att mäns enögdhet och övertro på sig själva gör dem till dåliga chefer. Men jag gör det inte för det är väl ändå att gå för långt?

Ändå är det precis den där sortens generalise­ringar som kvinnor fått utstå i långliga tider, utan att någon (man) har reagerat på dem.

Tror jag i alla fall … Eller är det också en generalise­ring?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland