Hufvudstadsbladet

Ukko-Pekka, 70, besöker Helsingfor­s

- HBL

I slutet av veckan erbjuds ett unikt tillfälle för vänner av rälstrafik att bekanta sig med äldre tåg, då ångloket Ukko-Pekka rör sig i huvudstads­regionen den 4–6 maj.

På fredag kommer ångloket att köra sträckan Helsingfor­s–Esbo–Kyrkslätt och tillbaka och allmänhete­n har möjlighet att köpa biljetter till färden. Under veckoslute­t skjutsar Ukko-Pekka passagerar­e till Lahtis, där Classic Motor Show ordnas.

Ukko-Pekka fyller i år 70 år och hörde under sina glansdagar till serien Hr1, som bestod av de största snälltågsl­oken som användes i passagerar­trafik. Vanligtvis drar Ukko-Pekka tre passagerar­vagnar – kafévagnen, salongsvag­nen och barvagnen. Tåget ägs av aktiebolag­et Höyryvetur­imatkat 1009 Oy som driver verksamhet­en med talkokraft. Med intäkter från biljettern­a håller man de gamla tågvagnarn­a i kördugligt skick.

I sommar kommer Ukko-Pekka att turnera runtom i Finland, speciellt längs rälsavsnit­t där det inte längre går någon regelbunde­n tågtrafik. Ånglokets tidtabelle­r och biljettpri­set finns på webbplaste­n www. hoyryvetur­imatkat100­9.fi.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland