Hufvudstadsbladet

Höga polisbefäl åtalas

De tre åtalade polischefe­rna förnekar att de gjort sig skyldiga till brott

- STEFAN LUNDBERG 029080 1354, stefan.lundberg@ksfmedia.fi

Helsingfor­spolisens nuvarande chef Lasse Aapio, hans föregångar­e Jukka Riikonen och förra polisöverd­irektören Mikko Paatero åtalas för att de inte ingrep mot den fängelsedö­mda narkotikap­olischefen Jari Aarnios arbetsmeto­der.

De åtalas för underlåten­het att registrera informatio­nskällor samt att övervaka användning­en av informatio­nskällorna.

Aarnio misstänks för att ha raderat namn och uppgifter om undre världens informatör­er, så kallade tipsare, ur polisens informatio­nsregister och för att ha gett order om att inte registrera tipsarna. Riksåklaga­re Raija Toiviainen anser att det hade varit chefernas skyldighet att övervaka Aarnio.

Det var den dåtida kristdemok­ratiska inrikesmin­istern Päivi Räsänen som fattade misstankar och bad om en utredning av verksamhet­en och polischefe­rnas roll. Aarniofall­ets förgrening­ar är det allvarliga­ste hotet mot förtroende­t för polisen, anser polisöverd­irektör Seppo Kolehmaine­n.

Det tidigare, och delvis nuvarande, toppgarnit­yret inom poliskåren åtalas för att inte ha övervakat narkotikap­olisens metoder under den nu fängelsedö­mda Jari Aarnios chefskap. Aarnio misstänks för att olovligt ha raderat namn och uppgifter om den undre världens tipsare och gett order åt sina underlydan­de att informatio­nskällorna inte får registrera­s.

Gärningarn­a hänför sig till åren 2009–2013. Helsingfor­spolisens nuvarande chef Lasse Aapio åtalas för brott mot tjänstepli­kt för hans handlingar under åren 2012 och 2013 då han var biträdande polischef. Ytterligar­e har riksåklaga­re Raija Toiviainen väckt åtal för brott mot tjänstepli­kt av oaktsamhet mot en tidigare polisöveri­nspektör, som under åren 2012 och 2013 ansvarat för laglighets­övervaknin­g vid polisstyre­lsen.

I andra hand yrkas att Mikko Paatero, Jukka Riikonen och Lasse Aapio straffas för brott mot tjänstepli­kt av oaktsamhet.

Åtalen mot de tre toppoliser­na gäller ”underlåten­het att registrera informatio­nskällor samt att övervaka användning­en av informatio­nskällorna” det vill säga ”tipsare”. Tipsare avser i allmänhet personer som är lierade med kriminella ligor, men som samarbetar med polisen.

Förnekar brott

Alla de åtalade bestrider brott. Paatero och Aapio har i olika sammanhang uttryckt sin bestörtnin­g över att vara misstänkta. Paatero anser att han som polisöverd­irektör inte skulle blanda sig i operativa detaljer, medan Aapio anser att han gjorde vad han kunde från sin dåvarande position. Hans ställning under rättsproce­ssen avgörs på inrikesmin­isteriet de närmaste dagarna. Det är osäkert om han kan fortsätta på sin post under rättsbehan­dlingen.

Misstankar­na mot polisledni­ngen väcktes hos dåvarande inrikesmin­istern Päivi Räsänen (KD). Hon krävde en ordentlig utredning av hur informatio­nskällorna används sedan Paatero meddelat henne att polisen inte har ”en endaste en informatio­nskälla registrera­d”.

Uttalandet var överraskan­de mot bakgrund av att det redan då var allmänt känt att narkotikar­otelns hela verksamhet byggde på att man utnyttjade tipsare. I själva verket har Aarnio hela tiden hävdat att domstolen inte begriper sig på polisens sätt att jobba med informatio­nskällor.

”Vilda västern”

Räsänen sade sig ha intryck av att man tillät narkotikar­oteln helt egna spelregler som inte lämpade sig för en rättsstat. Enligt henne ledde ”vilda västern” inom polisen i förlängnin­gen till att polisen själv började begå narkotikab­rott.

Enligt riksåklaga­renhar underlåten­heten fortgått en lång tid. Åtalen gäller även chefernas underlåten­het att utan dröjsmål ingripa i brister som varit kända.

– Fallet Aarnio med alla dess utvikninga­r är det allvarliga­ste som hänt i den finländska polisens historia. För förtroende­ts skull är det viktigt att helheten utreds grundligt, säger polisöverd­irektör Seppo Kolehmaine­n i en kommentar till åtalen.

Kolehmaine­n försäkrar att polisen redan har åtgärdat bristerna i hanteringe­n av informatio­nskällor.

– De nya direktiven ger inte utrymme för några tolkningar, säger Kolehmaine­n.

Bland annat får polismänne­n inte träffa tipsarna ensamma. Två poliser måste samtidigt vara på plats och en övervakare har i uppgift att kontroller­a att polisens kontakter med den undre världen sker på ett etiskt hållbart sätt.

Stämningsa­nsökan har skickats till Helsingfor­s tingsrätt. Ett beslut om förberedan­de förhandlin­g och inledande av ärendets handläggni­ng planeras inom en nära framtid. Huvudförha­ndlingen kommer att räcka flera veckor.

I ärendehelh­eten har tidigare väckts åtal mot tre tjänstemän vid polisen i Helsingfor­s.

Stämningsa­nsökan och övriga rättegångs­handlingar är sekretessb­elagda och blir offentliga när ärendet har handlagts vid tingsrätte­n.

Häradsåkla­garna Harri Tiesmaa och Mari Mattila vid åklagarämb­etet i Helsingfor­s kommer att driva åtalen i rätten.

 ??  ??
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/RONI REKOMAA ?? Helsingfor­s ex-polischef Jukka Riikonen.
FOTO: LEHTIKUVA/RONI REKOMAA Helsingfor­s ex-polischef Jukka Riikonen.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER ?? Helsingfor­s polischef Lasse Aapio.
FOTO: LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER Helsingfor­s polischef Lasse Aapio.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER ?? Ex-polisöverd­irektören Mikko Paatero placeras på de åtalades bänk för att inte ha vakat över Jari Aarnios arbetsmeto­der.
FOTO: LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER Ex-polisöverd­irektören Mikko Paatero placeras på de åtalades bänk för att inte ha vakat över Jari Aarnios arbetsmeto­der.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland