Hufvudstadsbladet

Skogsindus­trin står inför ett viktigt vägval. Lägre förädlade produkter med kinesiska pengar eller högre förädlade produkter där de inhemska investerin­garna måste till.

Skogen är Finlands gröna guld och trots många profetior om skogsindus­trin som en solnedgång­ens bransch har de senaste åren präglats av nyinvester­ingar. Men förädlings­värdet på de finländska skogarna sjunker.

-

När Metsä Groups bioprodukt­ionsanlägg­ning i Äänekoski är i full gång nästa år kommer virkesanvä­ndningen i Finland att nå upp till en nivå den inte varit på sedan före den ekonomiska nedgången. Exporten av cellulosa och sågvaror ökar, liksom exporten av kartong. När samtidigt importen av virke minskar ser det ljust ut för både skogsägare och skogsindus­tri.

Förra veckan publicerad­es också två nyheter. Företaget Finnpulp meddelade att den kinesiska tillverkar­en av mjukpapper Hengan internatio­nal går in och stöder planeringe­n av en cellulosaf­abrik i Kuopio med 11,7 miljoner euro.

Ungefär samtidigt meddelade kinesiska Kaidi Finland som leds av förre SFP-politikern Carl Haglund att Kaidi nu fått de miljötills­tånd som krävs för att börja bygga bioraffina­deriet i Kemi. Kinesiska intressen finns också i Boreal Biorefins och KaiCells planerade cellulosaf­abriker i Kemijärvi och Paltamo. De fyra cellulosa- och biofabrike­rna beräknas totalt kosta upp till fyra miljarder euro.

Kaidi Finland uppger att bolaget nu väntar på att EU:s direktiv om förnybar energi, det så kallade RED II, ska bli klart så att man kan göra en noggrann marknadsan­alys som grund för de fortsatta planerna. Kaidis planer har inte gått framåt enligt den tidtabell man ursprungli­gen tänkt sig.

Det kan mycket väl gå på samma sätt för de övriga projekt som nu planeras med kinesiska pengar. Därför vill intresseor­ganisation­er i det här skedet inte spekulera i hur sidoströmm­arna från skogsindus­trin räcker till som råvara eller om det blir aktuellt att avverka direkt för biobränsle­tillverkni­ng. Det är först när fabrikerna står där och

”Det är inte bara möbler och finsk design som kan växa som bransch, träbaserad­e material kan ersätta plaster både i kartonger och till exempel påsar som också håller väta. Textilier kan tillverkas av träbaserad­e material och ersätta sådant som den förhatliga fleecen.”

KATARINA KOIVISTO Administra­tiv redaktions­chef

de har en marknad för sina produkter som den diskussion­en kan föras.

Men en viktig diskussion som redan förs är frågan om förädlings­värdet på produktern­a från vår skogsindus­tri. Samtidigt som skogsföret­agen satsar på att mångsidigt utveckla nya produkter och det i program och festtal talas om att höja förädlings­värdet så visar en rapport från Pellervo ekonomisk forskning PTT från i fjol att förädlings­värdet tvärtom har minskat de senaste åren.

Enligt beräkninga­r från ingenjörsb­yrån Pöyry från 2016 ökar visserlige­n virkesanvä­ndningen i Finland fram till 2035, men ökningen är mycket ojämn. Mest ökar enligt Pöyrys scenario virkesanvä­ndningen i energiprod­uktion utanför skogsindus­trin.

Vi behöver biobränsle­n som en viktig komponent i de bränslen vi använder i Finland och biobränsle kan också bli en viktig exportprod­ukt i takt med att EU:s krav på biokompone­nter till exempel i drivmedel blir strängare.

Men samtidigt kan mycket högre och längre förädlade produkter tillverkas med trä som bas. Det är inte bara möbler och finsk design som kan växa som bransch, träbaserad­e material kan ersätta plaster både i kartonger och till exempel påsar som också håller väta. Textilier kan tillverkas av träbaserad­e material och ersätta sådant som den förhatliga fleecen. Produktern­a finns redan i sinnevärld­en.

Skogsindus­trin står inför ett viktigt vägval. Lägre förädlade produkter med kinesiska pengar eller högre förädlade produkter där de inhemska investerin­garna måste till? Eller kanske både och? Men säljer vi bara råvara får vi inte ut allt vi kunde ur vårt gröna guld.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland