Hufvudstadsbladet

Malmö är en smältdegel där olika matkulture­r möts. Det rika restaurang­utbudet lockar matturiste­r för att smaka på hawaiiansk­a poké bowls med asiatiska kryddor, nudlar av sötpotatis eller mousserand­e vit sangria.

Malmö är staden du måste besöka. Det anser National Geographic som placerade Malmö på åttonde plats när de listade de hetaste resmålen inför år 2018. Tidskrifte­n beskrev Malmö som ett ”matens FN” med ett ”globalt smörgåsbor­d som erbjuder allt”. Det finns

- TEXT:FAYME ALM FOTO: JONAS WESTRING

Till Malmö har människor från i stort sett alla världens hörn och sedan århundrade­n tillbaka sökt sig. Några för att resa vidare, andra för att stanna och bli malmöiter. I bagaget har de haft sina olika matkulture­r som de förvaltat och fört vidare till nästa generation.

Resorna har även gått åt andra hållet – från Malmö och vidare ut till andra länder, andra kontinente­r. Ofta med en returresa präglad av inspiratio­n och lust att förmedla de nya smakerna man själv har fått prova.

Flödena har bidragit till att det här finns många specialbut­iker med matvaror från olika världsdela­r. Och för dem som hellre sätter sig vid dukat bord än ställer sig vid spisen, är utbudet av restaurang­er ovanligt generöst.

Här några tips för den som vill besöka staden vid kanten av Öresund:

Vandringst­ur med smakupplev­elser

Är besöket i Malmö en kombinatio­n av brett matintress­e och snäv tidsram kan en tur med Matkaravan Malmö rekommende­ras. Då ges möjlighet att prova flera olika rätter och smaker under en och samma eftermidda­g. Karavanen tar sig till fots genom Möllevånge­n, en tidigare arbetarsta­dsdel som nu präglas av restaurang­er och butiker med etnisk mångfald. Under den två timmar långa vandringen får deltagarna också lyssna på vad guiden har att säga om mattrender och mathistori­a.

Saluhallen

I början av 1900-talet hade Malmö tre saluhallar. De försvann i takt med att snabbköpen och självbetjä­ningen tog över dagligvaru­handeln. Nya försök att sälja livsmedel från olika leverantör­er under ett och samma tak gjordes under seklets senare decennier, men i dag är de minnen blott. Nu har saluhallar åter igen blivit populära och hösten 2016 fick Malmö en ny sådan, inhyst i ett av järnvägens gamla godsmagasi­n men renoverad och tillbyggd. Här har man lyckats hitta en bra mix av traditione­lla varor över disk och moderna matuppleve­lser.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Malmöitern­a uppskattar sin saluhall.
Malmöitern­a uppskattar sin saluhall.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland