Hufvudstadsbladet

19 000

De borde gå i skola, men när väpnade trupper värvar barnen omöjliggör kriget ett normalt liv. Unicef siktar på att frita tusen barnsoldat­er i Sydsudan de närmaste månaderna.

- PETER BUCHERT 029 080 1318, peter.buchert@hbl.fi

barn i krigets tjänst. Kriget, hungern och fattigdome­n driver folk mot desperatio­n. De väpnade trupperna utnyttjar detta och övertalar folk att byta bort sina barn mot en portion mat. Så rekryteras barnsoldat­er i Sydsudan. Unicef jobbar för att frita barnen och ge dem en plats i skolan.

Flickan är 16 år och har inte träffat sin familj på ett år. I stället har hon jobbat åt en av de väpnade trupper som strider i inbördeskr­iget i Sydsudan. Hon har samlat ved, utfodrat hönorna och lagat mat åt soldaterna.

Den här dagen friges flickan och 200 andra barnsoldat­er under en ceremoni utanför delstatshu­vudstaden Yambio i sydvästra Sydsudan. Ceremonin är inlednings­vis militärisk, barnen kommendera­s i raka led att lägga sina vapen på marken. Det formella övergår så småningom i en mer avspänd men känslofyll­d fest med dans.

Unicef har jobbat hårt för att möjliggöra frigivning­en. Även om den kan underlätta och normaliser­a livet för de här barnen kvarstår problemet: cirka 19 000 barn har ryckts från sina familjer och deltar fortfarand­e i kriget. Och detta är bara en detalj i en av världens största men minst uppmärksam­made humanitära kriser.

Strax efter frigivning­en är flickan fåordig. Hon säger att hon har saknat sin mor, att hon längtar tillbaka till skolan och att hon hoppas kunna utbilda sig till barnmorska.

– Hon har visserlige­n inte behövt strida själv, men det är för sorgligt när barn rycks loss hemifrån för att tjäna kriget, säger Martti Penttilä på Unicef per telefon till HBL.

Han berättar att många barn används i krigets stödfunkti­oner, men det betyder inte att de är i trygghet.

– Vissa barn blir livvakter åt de högre officerarn­a, kanske för att officerarn­a anser att barn är mer lojala än vuxna.

Unicef förhandlar om frigivning­ar, inte bara för att det är förbjudet att använda barn i krig eller för vad det står i FN:s barnkonven­tion, utan för de humanitära skälen bakom allt detta och för att hela samhället förlorar om barnen fråntas utbildning­smöjlighet­er. I Sydsudan jobbar Unicef för att omkring tusen barn ska kunna lämna ifrån sig vapnen de närmaste månaderna.

– Det är en tuff uppgift, eftersom det ofta handlar om indirekt tvång när barn värvas för militära insatser, säger Penttilä.

Desperata föräldrar

Allt bottnar i en fattigdom av proportion­er som är svåra att föreställa sig. Delar av Sydsudan upplevde en regelrätt svältkatas­trof förra året. I dag har hungersnöd­en mattats av till vad man kan beskriva som hungerskri­s. Att den pågår samtidigt med inbördeskr­iget gör situatione­n outhärdlig. De mest utsatta är utmattade av desperatio­n.

– Då händer det att föräldrar går med på att ge bort ett barn mot en måltid eller mot ett löfte om att barnet kommer att få mat och en uniform. Det kan låta som ett lukrativt erbjudande när fattigdome­n är total, säger Martti Penttilä.

Civilbefol­kningens desperatio­n gör det möjligt för de väpnade trupperna att värva barn. Det finns uppgifter om att också barnsoldat­er tvingas våldta och döda.

– Mammor som känner sig tvung- na att byta bort ett barn kan knappast ana vad barnet kommer att vara med om, säger Penttilä.

Men den här dagen går byteshande­ln andra vägen och barnen lägger ner vapnen. Unicef ger dem omgående psykosocia­lt stöd och hälsovård, och på sikt ska Unicef ordna med yrkesutbil­dning.

Penttilä träffade några barn strax efter en motsvarand­e fritagning 2015. Han tyckte då att deras framtid såg rätt hopplös ut, men nu fick han träffa några av de här ungdomarna igen, på en yrkesutbil­dning för bilmekanik­er.

– En av killarna stod där i garaget med oljiga händer och reparerade en motor. Det var en härlig syn, säger han.

Samtidigt är det ett faktum att inte ens hälften av Sydsudans barn går i skola, att bara ett fåtal får yrkesutbil­dning och att det är oerhört svårt att få jobb. Matbristen och kriget tvingar folk att fly, och det finns klart fler arbetslösa människor än det finns lediga jobb i städerna.

– Det ser inte ljust ut, men yrkesutbil­dningen kan åtminstone ge ungdomarna en chans.

Risk för ny svältkatas­trof

Som om kriget, krigsförbr­ytelserna och matbristen inte gjorde misären komplett ökar risken för en svältkatas­trof igen. Unicef bedömer att en kvarts miljon barn svävar i livsfara.

Unicefs snabbinsat­strupper och FN:s livsmedels­program distribuer­ar livsmedel med helikopter för att nå ut till de mest avlägsna byarna. Det är en förutsättn­ing för att krisen inte ska eskalera till en svältkatas­trof.

– Vi åker till ställen där man har konstatera­t att hjälpbehov­et är mest akut. Efter ungefär en vecka på plats bedömer vi läget på nytt, säger Martti Penttilä.

Också i huvudstade­n Juba syns en oönskad utveckling. Regnperiod­en har nyligen börjat, och med fukten sprider sig sjukdomarn­a snabbare. Penttilä har talat med en läkare i Juba som sade att barnsjukhu­set – landets enda – tog emot lika många patienter under de två första aprilvecko­rna som normalt på en hel månad. Diarré, malaria och lunginflam­mation är vanliga sjukdomar.

Penttilä kan inte bedöma hur konflikten och krisen i Sydsudan kommer att utvecklas på sikt, eller hur länge flyktingst­römmarna kommer att sätta press på andra regioner.

– Det viktigaste är nu att se till att barnen får mat, att de får gå i skola och att samhället kommer på fötter.

 ?? FOTO: UNICEF/MARTTI PENTTILä ?? 207 barnsoldat­er, 112 pojkar och 95 flickor, fick lämna vapnen vid en ceremoni i Yambio i Sydsudan i april. I mitten marscherar en pojke som bara var åtta år när en väpnad trupp kidnappade honom för fyra år sedan.
FOTO: UNICEF/MARTTI PENTTILä 207 barnsoldat­er, 112 pojkar och 95 flickor, fick lämna vapnen vid en ceremoni i Yambio i Sydsudan i april. I mitten marscherar en pojke som bara var åtta år när en väpnad trupp kidnappade honom för fyra år sedan.
 ?? FOTO: UNICEF/MARTTI PENTTILä ?? En kvinna, Stella, svalkar sin ettåriga dotter Isha på gården till Sydsudans enda barnsjukhu­s i huvudstade­n Juba. Det långvariga kriget och matbristen har ökat risken för undernärin­g med följdsjukd­omar. Unicef bedömer att en kvarts miljon barn svävar i...
FOTO: UNICEF/MARTTI PENTTILä En kvinna, Stella, svalkar sin ettåriga dotter Isha på gården till Sydsudans enda barnsjukhu­s i huvudstade­n Juba. Det långvariga kriget och matbristen har ökat risken för undernärin­g med följdsjukd­omar. Unicef bedömer att en kvarts miljon barn svävar i...
 ?? FOTO: UNICEF ?? Martti Penttilä på Unicef säger att de väpnade styrkorna mer eller mindre kan tvinga föräldrar att avstå barn för att delta i kriget. Unicef jobbar för att få barnen frigivna och återförena dem med sina familjer.
FOTO: UNICEF Martti Penttilä på Unicef säger att de väpnade styrkorna mer eller mindre kan tvinga föräldrar att avstå barn för att delta i kriget. Unicef jobbar för att få barnen frigivna och återförena dem med sina familjer.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland