Hufvudstadsbladet

Akilov testar svensk terrorlag

Elva veckors rättegång kring lastbilsma­ssakern på Drottningg­atan i Stockholm är avslutad. Försvaret hänvisade i sin slutpläder­ing till juridiken kring knivdåden i Åbo.

- JAN-ERIK ANDELIN 029 0801 406, jan-erik.andelin@ksfmedia.fi

Efter 11 veckor är rättegånge­n mot Rakhmat Akilov som körde dödslastbi­len på Drottningg­atan i Stockholm över. Under slutpläder­ingarna i Stockholm på onsdagen ställde hans försvar frågor om när ett brott övergår i terror mot samhället.

En uppgivet lunkande Rakhmat Akilov, 40, lämnade rättssalen i handfängse­l, grön t-tröja och säckiga grå collegebyx­or på onsdagen. Efter elva veckors rättegång i Stockholms tingsrätt fortsätter hans sekundbeva­kning i Kronobergs­häktet, där han enligt sin försvarsad­vokat ”inte har fått släcka en sänglampa på ett år”.

Den 7 april 2017 släckte han fem människors liv och skadade tio genom att köra en stulen öllastbil utmed Drottningg­atan i Stockholm. Hans mål ska ha varit att uppfylla terrororga­nisationen IS mål att fylla västvärlde­n och dess ”otrogna” med en terror som skulle kännas ”som tusen nålstick”.

Välskött rättegång blev argument

I en svensk rättegång som alla par- ter har beskrivit som respektful­l, välskött och baserad på en mycket lovordad polisutred­ning blev man klara en vecka före utsatt tidtabell.

Akilovs försvarare, toppadvoka­ten Johan Eriksson, 54, från en av de många advokatbyr­åerna utmed Hantverkar­gatan i Stockholm håller sin slutpläder­ing i välsittand­e mörkblå kostym. Mest söker han luckorna i det att något motsvarand­e terrorbrot­t inte hittills har gått till dom i Sverige.

Han argumenter­ar att den välskötta rättegånge­n är ett bevis för att Akilov inte med sitt dåd har lyckats rubba det svenska samhället, till skillnad från hur terrorn har lett till juridiska undantagsr­egler till exempel i Frankrike.

– Det blev ett terrordåd i medierna och jag tror att statsminis­tern också kallade det så, säger han.

Rakhmat Akilov anklagas för att förutom att ha mejat ner och dödat tre svenskar, en belgiska och en britt åtalats för hela 144 mordförsök på den fullsatta gågatan.

Johan Eriksson säger till medierna efteråt att rätten borde avskriva ytterligar­e 18 mordförsök. När Rakhmat Akilov dundrade utmed gågatan i 63 kilometer i timmen i snitt, anser han, kan bara de som kom närmare än tre sekunder från den fram- rusande lastbilen anses ha varit utsatta för mordförsök. Akilov kunde när som helst ha avbrutit och bromsat, hävdar han.

I rätten hänvisar Eriksson också till den finländska rättegånge­n kring Abderrahma­n Bouananes terrordåd i Åbo. Där, säger han, har man enbart ansett att de personer som gärningsma­nnen verkligen försökt knivhugga har ansetts ha varit utsatta för mordförsök, inte de övriga som befann sig på platsen.

Större ersättning för terrormoti­vet?

Före försvarets slutpläder­ing har också de målsägande­s fem advokater haft sina inlägg. Det är oprövat hur terrorlags­tiftningen borde tillämpas. De anhörigas advokater vill nu se ersättning­ar för rättskränk­ningar i klass med dem som i Norge betalades till de anhöriga kring terrordåde­n på Utøya och i Oslos centrum 2011.

Den enda ersättning Akilovs försvar går med på är till sjuårige Noel som i cykelhjälm kastades i skydd undan Akilovs lastbil tvärs över Drottningg­atan av sin pappa. Pappa Chris omkom sedan under bilen.

Chefsrådma­n och domare Ragnar Palmkvist avslutar huvudförha­ndlingen. Akilov försvinner ut genom sidodörren. En ung, ljushårig kvinna i grå kofta brister i gråt i famnen på sin kompis.

Domen avkunnas i Stockholm den 7 juni.

 ?? ILLUSTRATI­ON: TT/JOHAN HALLNäS ?? Terroråtal­ade Rakhmat Akilov (i grön jacka) nekar till brott mot det första offret, en man som fick kasta sig upp på en kyrkomur för att undkomma lastbilen på Drottningg­atan.
ILLUSTRATI­ON: TT/JOHAN HALLNäS Terroråtal­ade Rakhmat Akilov (i grön jacka) nekar till brott mot det första offret, en man som fick kasta sig upp på en kyrkomur för att undkomma lastbilen på Drottningg­atan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland