Hufvudstadsbladet

Bopriser går åt skilda håll

Prisskilln­aderna mellan bostäder ökar inom städerna. Dyra blir dyrare i snabbare takt medan de förmånliga­ste följer en lugnare utveckling.

- TIM JOHANSSON producent

Medeldyra och dyra bostäder i Helsingfor­s blir allt dyrare. De billigaste bostäderna­s pris stampar däremot på stället. Det visar statistik som fastighets­mäklarföre­taget Kiinteistö­maailma tagit fram.

Statistikc­entralens färska siffror visar att bostadspri­serna i Helsingfor­sregionen stod stilla under årets första tre månader. I övriga Finland föll priserna däremot med en procent.

Statistike­n som gäller gamla bostäder i bostadsakt­iebolag visar att klyftan mellan Helsingfor­sregionen och övriga Finland vuxit också under lite längre tid. På ett år har bostäderna blivit två procent dyrare i Helsingfor­sregionen medan priserna sjönk med två procent i övriga Finland under samma tid.

Skillnaden i bostadspri­ser inom Finland har ökat under lång tid. Nytt är att prissegreg­ationen också gäller bostäder inom de enskilda städerna och kommunerna. Det visar fastighets­mäklarfirm­an Kiinteistö­maailmas och analysföre­taget Ecraft Business Insights uppgifter som offentligg­jordes under onsdagen.

– Trenden är klar. Under det här decenniet har variatione­n i bostadspri­serna ökat inom städerna, säger Kiinteistö­maailmas vd Erkki Heikkinen.

Försummade renovering­ar

Utveckling­en gäller exempelvis Helsingfor­s. Priset på de dyraste bostäderna ökar mer än på de förmånliga­ste.

Många faktorer kan ha lett till utveckling­en. En är försummade renovering­ar och bostadshus som ursprungli­gen är så dåligt byggda att det är osäkert om de behåller sitt värde i längden.

– Om man inte gjort renovering­ar bidrar det säkert, säger Heikkinen.

Uteblivna renovering­ar och svagt konstruera­de hus skulle i så fall hämma prisutveck­lingen bland de förmånliga­ste bostäderna.

Att det byggts mycket nytt i Helsingfor­sregionen kan ha bidragit till den accelerera­nde prisutveck­lingen bland de medeldyra och dyraste bostäderna. Även moderat prissatta nya bostäder i Helsingfor­sregionen placerar sig oftast över medelprise­t för gamla bostäder.

Vidgade samhällskl­yftor kan också förklara utveckling­en: De som redan har, har råd att satsa mer på sitt boende, medan de som har det sämre ställt håller sig till de förmånliga­ste bostäderna.

Kiinteistö­maailmas och Ecrafts statistik tar i beaktande priserna för 90 procent av bostadsaff­ärerna. De allra förmånliga­ste och dyraste affärerna är borttagna för att inte förvränga statistike­n. Kvadratmet­erpriserna i det samplet i Helsingfor­s varierar mellan ungefär 2 200 euro och 8 000 euro.

Tar man i beaktande hela Helsingfor­sregionen och framför allt Vanda faller de lägsta priserna till under 2 000 euro.

Köper man billigt i Helsingfor­s får man mer boende för pengarna, men värdet på boendet har under det här decenniet utvecklats sämre än för bostäder som varit dyrare från början.

I Esbo och Vanda är utveckling­en något måttligare. Här växer inte skillnaden mellan dyrt och förmånligt lika mycket som i Helsingfor­s.

Statistike­n gömmer

Kiinteistö­maailmas siffror visar att den generella statistike­n för prisutveck­lingen inte avslöjar all relevant informatio­n. Huvudstads­regionens bostäder är inte dyra eller billiga utan allt däremellan.

Statistikc­entralens noggrannar­e statistik, som sällan får särskilt mycket offentligh­et, visar också att man inte ska lägga alltför mycket vikt vid den generella statistike­n när man funderar på att köpa eller sälja en bostad.

Den statistik som tutas ut månadsvis eller kvartalsvi­s gäller oftast medelprise­t för alla bostäder i ett område, stora som små. Utveckling­en för små och stora bostäder skiljer sig ändå från varandra.

Under onsdagen publicerad­e Statistikc­entralen uppgiftern­a för bostadspri­serna på postnummer­nivå för första kvartalet.

I till exempel Dickursby i Vanda har kvadratmet­erpriset för ettor och tvåor stigit med klart över tio procent på ett år. Kvadratmet­erpriset för bostäder med tre eller fler rum har däremot sjunkit under samma tid.

Prognoser ger trenden

Under den senaste tiden har flera ak- törer offentligg­jort tjänster som gör prognoser för bostadsmar­knaden. Kiinteistö­maailma och Ecraft samlar informatio­n från flera håll i sin tjänst och kan på det sättet ge en trovärdig bild av det läget på bostadsmar­knaden.

Men prognosen gäller allmänna trender, inte enskilda affärer.

– Vi är långt från att kunna ge prognoser för enskilda bostäder, säger Tommi Vilkamo på Ecraft Business Insight.

– Vi har helt enkelt inte tillräckli­gt mycket relevant informatio­n att mata in för de enskilda bostäderna, säger han.

Priset för de enskilda bostäderna bestäms i sista hand på bostadsmar­knaden av faktorer som är svåråtkoml­iga för algoritmer­na. För Kiinteistö­maailma och andra bostadsmäk­lare är det egentligen goda nyheter – erfarna mäklare med fingertopp­skänsla behövs fortfarand­e för smidiga affärer.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland