Hufvudstadsbladet

HIFK en seger från handbollsg­uldet

HIFK inledde dominant och höll undan i den tredje finalen. På lördag vill laget sätta en gyllene punkt på säsongen.

- TOMMI WILLBERG 029 080 1401, tommi.willberg@ksfmedia.fi

Ett lags drömstart är ett annat lags mardrömsst­art. I den tredje FM-finalen mellan HIFK och Dicken var det rödtröjorn­a som hittade rytmen genast från början.

Efter dryga åtta minuter hade HIFK 6–1 på tavlan och det kändes som att inget ville lyckas för Dicken. Det blev en hög felpassnin­gar och knappa missar vid goda mållägen – Anna Lindholm prickade såväl stolpen som ribban inom loppet av någon minut – och efter en kvarts spel hade Dicken endast nätat tre gånger.

– Vi skjuter på målvakten, vilket inte får hända. Vi gör matchen lätt för dem och svår för oss. Sedan kommer vi igen och försvarar helt bra. Vi lyckades nästan göra en comeback. Det var en tuff match, säger Dickenträn­aren Thomas Hivert besviket.

Hos HIFK var det Linda Cainberg och Anna Vinogradov­a som viftade på taktpinnar­na. Vinogradov­a satte tre sjumetersk­ast och totalt fyra mål under den första kvarten och Cainberg spädde på med två strutar.

– Vi försökte få en sådan här start också i de tidigare matcherna men hittade inte riktigt. Det är en bra känsla då man märker att man har det i början, säger Cainberg leende.

Trots superstart­en lyckades HIFK inte döda matchen tidigt. Dicken kom igen och låg bara ett mål bakom HIFK med under tio minuter kvar.

– Vi har ett tajt försvar. Inte har vi det svårt i anfallet men vi tappar ändå många lägen. Men vårt försvar funkade så man känner sig ändå säker på slutet fast Dicken kommer ikapp, säger Cainberg.

Sedan steg de erfarna HIFK-profilerna fram. Cainberg och Vinogradov­a gjorde var sitt mål och Johanna Hilli jublade två gånger. Det var dödsstöten, trots en hård defensiv press av Dicken under slutminute­rna. Avgörandet liknade det i den första finalen, tycker Cainberg.

– Det var lite liknande. Med ungefär sju minuter kvar så får vi flera viktiga mål på raken, försvaret håller och målvaktssp­elet är fint.

Tänker bara på handboll

På lördag har HIFK chansen att avgöra finalserie­n i Britas på Dickens hemmaplan. Men i Dickens kalender finns en avgörande femte final inprickat på söndagens datum.

– Vi ville spela under det här veckoslute­t. Vi vinner hemma och sen kommer vi tillbaka hit med nya nycklar för att öppna deras försvar, säger Drumsölage­ts coach Hivert bestämt.

HIFK tycker givetvis att FM-seriesäson­gen ska ta slut på lördag. Nu gäller det att hålla fokus och ta vara på chansen.

– Det gäller att komma ner på jor- den efter segern. Nu måste vi ladda om och sedan hitta samma anda som vi hade genom den här matchen, säger Cainberg, som under de senaste dagarna mer eller mindre andats handboll.

– Det är handboll i huvudet hela tiden. Det är inget annat man tänker på. Handis på träning, på jobbet och överallt, säger Cainberg leende.

 ??  ??
 ?? FOTO: FSC MEDIA ?? Johanna Hilli steg fram under slutminute­rna och såg till att HIFK höll undan.
FOTO: FSC MEDIA Johanna Hilli steg fram under slutminute­rna och såg till att HIFK höll undan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland