Hufvudstadsbladet

Polisen ser inget behov av en ny narkotikal­ag

Polisen anser det inte nödvändigt att omedelbart ändra lagstiftni­ngen som gäller användning av narkotika.

- SPT-JENNY BLOMQVIST

Polisens bekämpning av narkotikab­rott fokuserar inte i första hand på droganvänd­arna utan mest på att ingripa i utbudet, distributi­onen och importen av narkotika.

– Enligt polisen är drogberoen­de i princip ett folkhälsop­roblem som man försöker åtgärda med skadeföreb­yggande metoder, säger polisöverd­irektör Seppo Kolehmaine­n i ett pressmedde­lande.

Polisen har en egen roll även i detta arbete, till exempel samarbete och samordning med andra myndighete­r, vårdhänvis­ning och andra förebyggan­de åtgärder.

Polisinspe­ktör Teemu Saukoniemi vid Polisstyre­lsen berättar att många användare åker fast i samband med andra uppdrag, till exempel störande uppträdand­e eller rattfyller­i.

Saukoniemi­s påstående stöds av statistike­n. Under fjolåret fick polisen kännedom om nästan 17 000 fall av straffbart bruk av narkotika. Drygt 11 000 personer var misstänkta för olika brott, varav de flesta har gjort sig skyldiga till brott som är allvarliga­re än narkotikab­ruk. Vanligast är rattfyller­i, där orsaken till berusninge­n har misstänkts vara annat än alkohol.

Saukoniemi påminner om att lagstiftni­ngen förpliktar polisen att inleda en förundersö­kning.

– I en del lindrigare fall kan man göra en framställn­ing till åklagaren om att förundersö­kningen begränsas eller att anmärkning­sförfarand­et enligt förundersö­kningslage­n tillämpas. På minderårig­a förstagång­sförbrytar­e som misstänks för narkotikab­rott kan man också tillämpa ett så kallat samtalsför­farande under ledning av åklagaren, säger Saukoniemi.

Han betonar att målet är att vägleda de unga att sluta använda droger.

Narkotikab­rottsbekäm­pningen har utvecklats

Bekämpning­en av narkotikab­rott i huvudstads­regionen har utvecklats kraftigt under de senaste åren, uppger Polisstyre­lsen. För att effektiver­a samarbetet har man tillsatt en gemensam grupp för polisinrät­tningarna i Helsingfor­s, Västra Nyland och Östra Nyland tillsatts. Även tullens brottsbekä­mpning har deltagit.

– Genom samverkan har vi lyckats identifier­a akuta samarbetsb­ehov och undvika överlappni­ngar, säger polisöverd­irektör Seppo Kolehmaine­n i ett pressmedde­lande.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / HANDOUT ?? Polisen fokuserar mest på att ingripa i utbudet av narkotika, det vill säga distributi­onen och importen.
FOTO: LEHTIKUVA / HANDOUT Polisen fokuserar mest på att ingripa i utbudet av narkotika, det vill säga distributi­onen och importen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland