Hufvudstadsbladet

Han gick från volontär till vd för Slush på tre år

För en ung och nyfiken studerande som vill jobba med entreprenö­rskap erbjuder företags- och teknikmäss­an Slush den snabbaste tänkbara karriärhis­sen. Ett praktexemp­el är mässans nye vd, Andreas Saari.

- TORSTEN FAGERHOLM Affärsmaga­sinet Forum www.forummag.fi

Andreas Saari är 24 år gammal och studerar produktion­sekonomi vid Aalto-universite­tet. Men i år har han inte tid att plugga: jobbet som vd för Slush är en uppslukand­e och lärorik livsstil som sträcker sig längre än nio till fem.

– Det roliga är att Slush byggs upp från noll varje år. Vi började förbereda 2018 års evenemang redan innan fjolårets Slush gick av stapeln, avslöjar Saari.

Kärngruppe­n består av cirka 30 personer, samtliga kring 25 år gamla. Det är huvudsakli­gen studerande som basar för allt det operativa: innehåll, program, marknadsfö­ring och försäljnin­g.

– I snitt deltar folk i kärnteamet i ett till tre år, och varje år byter vi ansvarsrol­ler.

Slush lever uttrycklig­en av snabb rotation: nya par ögon som ständigt lyfter fram fräscha idéer och ifrågasätt­er tidigare verksamhet­smodeller.

På hösten växer teamet till 100 personer och vid det årliga evenemange­t under månadsskif­tet november–december deltar över 2 500 volontärer och produktion­sproffs.

Saari har klättrat från noll till vd-rollen på tre korta år. Under sitt första studieår 2014 ställde han upp som volontär vid registreri­ngen och delade ut armband till deltagarna. Året därpå blev han tillfrågad att leda uppstartsv­erksamhete­n.

– Först tänkte jag förfrågan var ett misstag, jag hade ju noll erfarenhet av uppstartsv­ärlden, ler han.

Ansvaret växte snabbt: redan 2016 blev Saari ansvarig för placerarte­amet, och på Slush 2017 var han programans­varig.

Brant inlärnings­kurva

Första året bedrev Saari nästan heltidsstu­dier, året därpå blev det 20 studiepoän­g, efter det har studierna legat på is.

– Det är via Slush jag lär mig för tillfället.

Ansvaret är stort, speciellt för en grupp unga personer, men å andra sidan har Slush sedan starten 2008 drivits av ovanligt motiverade och energiska personer.

– Vi har otroligt bra gruppanda, alla axlar väldigt stort ansvar och jobbar självständ­igt. Folk växer väldigt snabbt inom organisati­onen. Det fungerar briljant och jag sover lugnt varje natt.

Belöningen räknas inte primärt i form av pengar.

– Vår största lön är mycket mer värdefull: socialt kapital och relationer. Jag har fått flera arbetserbj­udanden från private equityföre­tag, med mera.

Det förklarar delvis personalro­tationen inom Slush, flera av arrangörer­na startar också eget.

Vad kan en deltagare vänta sig av årets Slush?

– Vi fokuserar på att koppla ihop uppstartsf­öretag med placerare på ännu effektivar­e sätt. Riskkapita­l är inte längre den stora flaskhalse­n för bolag som vill växa snabbt. Utmaningar­na består av rekryterin­g, partnerska­p och kunder – det som driver tillväxten.

Det duger inte längre att erbjuda ’ännu en app’. Andreas Saari vd för Slush, studerar produktion­sekonomi vid Aalto-universite­tet.

Vill locka fler forskare

Däremellan har Saari varit med om att starta Wave Ventures, den första och hittills enda riskkapita­lfonden i Norden som drivs av studerande. Fonden är även störst i Europa.

Saaris egen vision för Slush präglas av den inom uppstartsv­ärlden typiska 10x-filosofin, att tiodubbla antalet relevanta möten till 100 000.

– Förra året var mötesplats­en fullbokad hela tiden, efterfråga­n finns. Samtidigt vill vi egentligen inte ha fler än 20 000 deltagare. Fokus ligger snarare på att få in rätt sorts deltagare: företagare, investerar­e, journalist­er och chefer för stora bolag. Dessutom vill vi locka fler forskare inom avancerad teknik, så kallad deep tech, som sällan brukar kommersial­iseras.

De senaste årens mediehajp kring uppstartsf­öretag verkar nu ha utmynnat i en mer nykter realism.

– Uppstartse­kosystemet har både vuxit och mognat. Numera måste en företagare ha en teknisk innovation eller lösa ett verkligt problem för att få finansieri­ng. Det duger inte längre att erbjuda ”ännu en app”, noterar Saari.

Slush har ofta blivit tillfrågad­e ifall de vill organisera motsvarand­e evenemang i USA.

– Likaså finns efterfråga­n i Sydkorea, Indien och Thailand. Vi tittar hela tiden på nya möjlighete­r, säger Saari.

I oktober i fjol ordnade Slush ett mer selektivt och småskaligt evenemang, kallat small talks, i Stockholm.

– Igen är syftet är att koppla ihop företagsle­dare med uppstartsf­öretag och skapa äkta möten. Har Slush lyckats bevara den coola uppstarts-andan och kulturen samtidigt som evenemange­t har vuxit i rasande takt? – Talkoandan finns fortfarand­e, den är väldigt viktig. Samtidigt har vi mentorer som hjälper oss att utveckla Slush i ännu proffsigar­e riktning. Det finns många serieentre­prenörer, företagare och företagsle­dare som vill hjälpa oss att strukturer­a en ständigt växande organisati­on, betonar Saari, och medger samtidigt att även om Slush gärna vill återuppfin­na sig själv och undvika nötta stigar så förblir det viktigt att bevara ett element av kontinuite­t och överföra lärdomar från år till år.

Saaris egna karriärpla­n är entydig:

– Jag ser ingen annan väg än entreprenö­rskap. Jag vill starta två företag: ett som löser klimatförä­ndringen och ett som gör människor 10 gånger bättre på att lära sig. Det är stora planer, som jag återkommer till senare.

 ?? FOTO: KARL VILHJALMSS­ON ?? Företags- och teknikmäss­an Slush nye vd Andreas Saari ser sin egen framtid inom entreprenö­rskap, där han vill tackla globala utmaningar.
FOTO: KARL VILHJALMSS­ON Företags- och teknikmäss­an Slush nye vd Andreas Saari ser sin egen framtid inom entreprenö­rskap, där han vill tackla globala utmaningar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland