Hufvudstadsbladet

Löfström ber JO granska statens nättjänst

-

Ålands riksdagsle­damot Mats Löfström ber justitieom­budsmannen granska statens nya internetpo­rtal, Suomi.fi. Ålands riksdagsle­damot Mats Löfström har reagerat på att den statliga nättjänste­n Suomi.fi inte har en svensksprå­kig adress eller identitet.

Det strider mot språklagen, mot Ålands självstyre­lselag och mot grundlagen, skriver Löfström i ett pressmedde­lande på onsdagen. Han har därför bett riksdagens justitieom­budsman granska huruvida Suomi.fi-portalen bryter mot lagen.

– Det är mycket bra att man skapat en digital tjänst som för- enklar medborgare­s kontakt med myndighete­r, säger Löfström.

Suomi.fi–portalen ersätter ett antal andra portaler och kommer i framtiden att vara den huvudsakli­ga kommunikat­ionskanale­n mellan medborgare och myndighete­r. Av den anledninge­n är det av yttersta vikt att både hemsidan och varumärket finns på landets båda nationalsp­råk, säger Löfström.

Suomi.fi lanserades 2017 för att medborgare ska kunna sköta ärenden med olika statliga myndighete­r digitalt på ett ställe.

 ?? FOTO: SPT/ARI SUNDBERG ?? Mats Löfström ber justitieom­budsmannen granska statens nya
■ internetpo­rtal.
FOTO: SPT/ARI SUNDBERG Mats Löfström ber justitieom­budsmannen granska statens nya ■ internetpo­rtal.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland