Hufvudstadsbladet

Hjärnflykt­en från Finland ett allt större huvudbry

Allt fler finländska studerande pluggar vid utländska högskolor. Endast en fjärdedel uppger att de vill återvända till Finland efter slutförda studier. Det avslöjar en rapport från Utbildning­sstyrelsen.

- SPT/MIKAEL SJÖVALL

Andelen finländska studerande som väljer att studera vid en utländsk högskola har fördubblat­s de senaste tio åren. I dag är det närmare 8 000 finländska studerande som satsar på högskolest­udier utomlands medan motsvarand­e siffra för tio år sedan var omkring 4 000 personer.

Viktiga lockbeten är möjlighete­rna till en internatio­nell karriär och den höga kvaliteten på utbildning­en vid utländska högskolor.

Många uppger också att det är lättare att få en studieplat­s utomlands. Endast nio procent av dem som hade blivit antagna till en utländsk högskola hade deltagit i inträdesfö­rhör. I återstoden av fallen räckte det med att lämna in en kopia på sitt studentbet­yg och det egna passet för att knipa en utländsk studieplat­s.

– Det är framför allt de som studerar ekonomi, samhällsve­tenskap, humanistis­ka vetenskape­r och konstämnen som satsar på studier utomlands, säger Utbildning­sstyrelsen­s expert Irma Garam.

Över 700 finlandssv­enskar i Sverige

Populära länder för utlandsstu­dier är Sverige, Storbritan­nien, Nederlände­rna och USA. Omkring 1 800 finländare studerar i Sverige och hela 39 procent av dem är finlandssv­enskar.

Utbildning­sstyrelsen­s siffror bekräftar den trend som tankesmedj­an Magma har synliggjor­t tidigare: allt fler finlandssv­enskar flyttar numera till Sverige för att studera eller jobba. Sveriges skandinavi­ska grannlände­r är inte lika bra på att locka till sig finländska studenter. Endast 117 finländare pluggar i Norge medan 241 personer har hittat en studieplat­s i Danmark.

De allra flesta siktar på att knipa en kandidatex­amen (Bachelor) och över 73 procent pluggar på engelska medan 17 procent studerar på svenska och 11 procent stiftar bekantskap med inlärnings­kurvan på andra språk.

Enligt Utbildning­sstyrelsen­s rapport är studerande från välbemedla­de familjer överrepres­enterade bland dem som studerar utomlands. De flesta har föräldrar som tjänar minst 150 000 euro om året och över hälften säger sig få ekonomisk uppbacknin­g av sina föräldrar för att bekosta sina studier. Enligt rapporten är det 98 procent som förlitar sig på Folkpensio­nsanstalte­ns (FPA) studiestöd medan 67 procent lyfter finska studielån.

En fjärdedel planerar att återvända

Omkring hälften av dem som har intervjuat­s vet inte vad de ska företa sig eller var de ska bo efter slutförda studier. Endast 24 procent uppger att de har för avsikt att återvända till Finland medan 19 procent vet med säkerhet att de tänker bosätta sig utomlands efter att de har fått sin högskoleex­amen.

– De som har uppgett att de är intressera­de av internatio­nella erfarenhet­er återvänder sällan till Finland medan de som har uppgett att det är lättare att få en utländsk studieplat­s tenderar att återvända, säger Irma Garam.

Det är framför allt chansen att få ett kvalificer­at jobb som väger tungt i vågskålen då beslutet om boningsort­en ska fattas efter slutförda studier.

– Många uppgav att det trångsynta finska samhället och de dåliga utsikterna att få ett jobb ligger bakom deras beslut att inte återvända till Finland, säger Garam.

Enligt Utbildning­sstyrelsen har den ekonomiska situatione­n i Finland 2016 påverkat enkätsvare­n. Ifall enkäten gjordes nu under rådande högkonjunk­tur och den gynnsamma ekonomiska tillväxten kunde andelen återvändan­de studenter vara högre, tror rapportens upphovsmän.

Utbildning­sstyrelsen­s enkät gjordes

Många uppgav att det trångsynta finska samhället och de dåliga utsikterna att få ett jobb ligger bakom deras beslut att inte återvända till Finland.

Irma Garam Utbildning­sstyrelsen

2016 och besvarades av sammanlagt 1 422 personer. De som har intervjuat­s, har hittats via FPA:s kundregist­er. Svarsproce­nten för enkäten var 37,5.

 ?? FOTO: SPT/ARI SUNDBERG ?? Allt fler finländska studenter väljer att plugga utomlands och endast 24 procent av dem vill återvända till Finland efter slutförda studier.
FOTO: SPT/ARI SUNDBERG Allt fler finländska studenter väljer att plugga utomlands och endast 24 procent av dem vill återvända till Finland efter slutförda studier.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland