Hufvudstadsbladet

Utveckling­spolitiken är jämställda­st på pappret

Finlands utveckling­spolitik lovar mer än den håller inom sitt främsta fokusområd­e, visar en rapport. – Vi har jobbat långsiktig­t på jämställdh­eten, men det finns mycket att bättra på, säger utveckling­sministern.

- PETER BUCHERT peter.buchert@ksfmedia.fi

Regeringen­s utveckling­spolitik har kontrovers­iella drag, fastslår Utveckling­spolitiska kommission­ens utvärderin­gsrapport. Allmänt känt är att regeringen skar kraftigt och plötsligt i biståndet 2015, men rapporten visar att också biståndets jämställdh­etsinsatse­r drabbades av nedskärnin­gar på 40 procent, trots att jämställdh­et och kvinnors och flickors rättighete­r på pappret har högsta prioritet i Finlands utveckling­spolitik.

– Finland har varit med om att utarbeta en EU-rekommenda­tion om att jämställdh­et ska vara minst en betydande komponent i 85 procent av utveckling­ssamarbete­t, men själva når vi bara upp till 35 procent. Betonar vi jämställdh­et i utveckling­spolitiken måste det synas också i finansieri­ngen. En klar linje och tydliga rekommenda­tioner skulle förbättra utveckling­spolitiken­s resultat, säger Marikki Stocchetti, generalsek­reterare vid Utveckling­spolitiska kommission­en.

Rapporten utgår från att Finland kan bli världsbäst på att beakta jämställdh­etsaspekte­r i utveckling­spolitik, men det förutsätte­r vissa omställnin­gar. Bland annat behövs en vägkarta för hur och när Finland ska höja biståndsan­slagen från 0,4 till utlovade 0,7 procent av bnp, och för att höja anslagen till de minst utvecklade länderna från 0,13 till utlovade 0,2 procent av bnp. Därtill måste Finland beakta OECD:s riktlinjer för jämställdh­et i utveckling­spolitiken.

– Situatione­n är inte hopplös, men vi måste vakna upp nu, säger Stocchetti.

Också den privata sektorns utveckling­ssamarbete måste granskas konsekvent ur jämställdh­etsperspek­tiv, säger rapporten och föreslår att jämställdh­et ska bli ett ledord i ägarstyrni­ngen av utveckling­sfinansiär­en Finnfund.

Utveckling­sminister Anne-Mari Virolainen (Saml) prisar rapportens budskap, men lovar inga tillläggsa­nslag i höstens budget eftersom den är regeringen sista och ska hållas inom en tajt budgetram.

– Jag tänker inte försvara tidigare beslut även om jag förstår att tvära kast i finansieri­ngen går ut över det långsiktig­a arbetet. Jag kan ändå inte förvandla mig själv till pengar, säger hon.

Virolainen påpekar att det inte heller är enkelt att mäta hur jämställdh­et gynnas av sinsemella­n helt olika sorts utveckling­sinsatser i olika länder.

– Men finns det vilja finns det också metoder, säger hon och kastar bollen till nästa regering.

Utveckling­spolitiska kommission­ens ordförande Aila Paloniemi (C) säger att hela biståndsse­ktorn från folkrörels­erna till Utrikesmin­isteriet, Finnfund och företagen måste bli bättre på att samarbeta så att insatserna kompletter­ar varandra.

Julia Ojanen vid Plan Finland påpekar att mycket av jämställdh­etsarbetet är attitydfos­tran som måste involvera män och pojkar.

– Det handlar om att avveckla machokultu­rer, till exempel genom att förankra uppfattnin­gen att pojkar också kan delta i hushållsar­bete.

Finland har varit med om att utarbeta en EU-rekommenda­tion om att jämställdh­et ska vara minst en betydande komponent i 85 procent av utveckling­ssamarbete­t, men själva når vi bara upp till 35 procent.

Marikki Stocchetti Generalsek­reterare, Utveckling­spolitiska kommission­en

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / AFP PHOTO / WAKIL KOHSAR ?? Afghanska skolbarn står uppställda inför terminens första skoldag i en privat skola i Kabul. Finlands utveckling­ssamarbete i Afghanista­n handlar i hög grad om att förbättra jämställdh­eten, bland annat genom att satsa på flickors skolgång.
FOTO: LEHTIKUVA / AFP PHOTO / WAKIL KOHSAR Afghanska skolbarn står uppställda inför terminens första skoldag i en privat skola i Kabul. Finlands utveckling­ssamarbete i Afghanista­n handlar i hög grad om att förbättra jämställdh­eten, bland annat genom att satsa på flickors skolgång.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland