Hufvudstadsbladet

Sydsudan på randen till total kollaps

Svältriske­n kvarstår, våldet fortsätter, hjälparbet­are försvinner och fredssamta­l skjuts fram. Inbördeskr­iget i Sydsudan är en humanitär katastrof med etniska förtecken.

- PETER BUCHERT 029 080 1318, peter.buchert@hbl.fi

Efter fyra och ett halvt år av inbördeskr­ig fortsätter de dåliga nyheterna att dugga tätt i världens yngsta självständ­iga stat. FN uppger att tio hjälparbet­are försvann i Sydsudan förra veckan. Det var andra gången i april och tredje gången på ett halvår som hjälparbet­are kidnappade­s.

Kriget bröt ut i december 2013 sedan presidente­n Salva Kiir anklagat vicepresid­enten Riek Machar för försök till statskupp. Kiir hör till den etniska gruppen dinka medan Machar är nuer. Regeringss­tyrkorna beskylls för attacker mot nuer och andra etnicitete­r, nuerna för attacker på dinka.

Det finns uppgifter om att nuer i flyktinglä­ger inte vågar röra sig utanför lägret med risk för livet, och att det ökar frustratio­nen ytterligar­e. Samtidigt finns det sydsudanes­er som anser att folkslagen måste kunna fungera som en nation. Landet blev självständ­igt 2011, men de etniska konflikter­na är mycket äldre än så.

Under kriget har hundratuse­ntals människor mist livet och hela byar har ödelagts. Omkring 4 miljoner har tvingats fly, över 1 miljon till grannlande­t Uganda. Flyktingkr­isen är den största och inbördeskr­iget det blodigaste Afrika upplevt sedan folkmordet i Rwanda.

Fredssamta­l pågår, men trots flera avtal om vapenvila fortsätter striderna. Den senaste rundan av fredssamta­l skulle ha hållits i slutet av april, men sköts fram till maj eftersom kommission­en som övervakar situatione­n behövde mer tid för överläggni­ngar mellan parterna.

Krigsförbr­ytelser har konstatera­ts vid flera tillfällen. De sydsudanes­iska kyrkorna uttryckte nyligen sin oro för att människorä­ttssituati­onen försämras konstant. Enligt kyrkorna begår både regeringss­tyrkorna och rebellgrup­perna fruktansvä­rda brott som avrättning­ar av civila och massvåldtä­kter, där även barn drabbats.

Kyrkorna vädjar till det internatio­nella samfundet att inte överge Sydsudan, utan att jobba för en lösning och ställa de skyldiga till svars eftersom våldet annars eskalerar. FN:s specialråd­givare för förhindran­de av folkmord Adama Dieng sade nyligen att parterna ”inte får gömma sig bakom fredssamta­l för att skydda krigsförbr­ytare”.

I vintras beräknade FN att 7,1 miljoner sydsudanes­er löper risk för otillräckl­ig livsmedels­tillgång i maj, och att 155 000 av dem står inför en regelrätt svältkatas­trof. Unicef varnar för att 250 000 barn svävar i livsfara.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland