Hufvudstadsbladet

Dubaifalle­t kopplas till Indiens premiärmin­ister

Klarteckne­t för kommandoso­ldaterna att slå till mot jakten Nostromo med finländska Tiina Jauhiainen och den emiratiska prinsessan Latifa ombord kom från högsta ort, skriver den indiska dagstidnin­gen Business Standard.

- TOBIAS PETTERSSON tobias.pettersson@ksfmedia.fi

Nya uppgifter om det märkliga Dubaifalle­t som påminner om en tvthriller sipprar fram. Den indiska dagstidnin­gen Business Standard skriver att det var Indiens premiärmin­ister Narendra Modi som gav kustbevakn­ingen order om att borda fartyget Nostromo utanför Goa och gripa dem som befann sig ombord, det vill säga den emiratiska prinsessan Latifa Al Maktoum, hennes finländska vän Tiina Jauhiainen, den tidigare agenten Hervé Jaubert och tre filippinsk­a besättning­smän.

Prinsessan Latifa var på flykt från Dubai, där hon enligt egen utsago i många år hölls i husarrest av sin far, Sheikh Mohammed bin Rashid Al Maktoum, och utsattes för misshandel och tortyr.

Enligt Business Standard var det Sheikh Mohammed bin Rashid Al Maktoum, som är Dubais emir, Förenade arabemirat­ens (UAE) premiärmin­ister och en av de rikaste och mäktigaste männen i Mellanöste­rn, som personlige­n begärde att Nostromo skulle kapas och dottern återbördas till UAE. De indiska myndighete­rna gick med på hans begäran.

I en nattlig operation på Indiska oceanen i början av mars som involverad­e både flygplan och kustbevakn­ingens fartyg bordade indiska och emiratiska säkerhetss­tyrkor Nostromo under vapenhot. Tiina Jauhiainen, som släpptes fri efter två veckor i emiratiskt häkte, vittnade om skenavrätt­ningar och misshandel i händerna på kommandoso­ldaterna. Prinsessan Latifa flögs tillbaka till Dubai, och sedan dess har ingenting hörts om hennes vidare öden.

Business Standard, som är Indiens näst största affärstidn­ing, uppger att den indiska premiärmin­istern Narendra Modis säkerhetsr­ådgivare bedömde att ingripande­t var nödvändigt för att trygga Indiens strategisk­a intressen och landets antiterror­arbete. Tidningen hänvisar till högt uppsatta källor nära Indiens regering.

Indien och UAE har sedan länge ett mycket tätt ekonomiskt och politiskt samarbete, starkt centrerat kring oljehandel. Indier utgör den största etniska gruppen i UAE.

Tjänster och gentjänste­r?

En indisk diplomat säger att emiren Al Maktoum hävdade att hans dotter Latifa hade kidnappats. Eftersom man misstänkte brott, menar diplomaten, bröt indiska myndighete­r inte mot internatio­nella lagar då den USA-registrera­de jakten Nostromo bordades och dess besättning fängslades.

Samtidigt medger regeringsk­ällor enligt tidningen att Indien inte inväntade ett formellt krav från UAE på att prinsessan Latifa skulle återbördas till Dubai. Emirens ord verkar ha varit nog. I situatione­n struntade man också i att prinsessan Latifa anhöll om asyl.

– Vi måste respektera andra länders lagar och intressen, om vi själva ska kunna vänta oss ett liknande bemötande i gengäld, säger diplomaten enligt Business Standard.

Tidningen noterar också att operatione­n som ledde till Latifas gripande och återbördan­de genomförde­s samtidigt som indiska och emiratiska tjänstemän var alldeles på målrakan i förhandlin­garna om att utlämna den misstänkta terroriste­n Farooq Yasin Mansoor till Indien. Mansoor misstänks för delaktighe­t i bombdåden i Bombay 1993 som krävde 257 liv.

Den indiska regeringen har varken bekräftat eller dementerat uppgiftern­a i Business Standard. Den emiratiska regimen har haft locket på hela tiden.

Tiina Jauhiainen har kunnat återvända till Finland och gett detaljerad­e beskrivnin­gar av sina strapatser.

 ?? FOTO: SKäRMAVBIL­D/YOUTUBE ?? Prinsessan Latifa Al Maktoum har återbördat­s till Dubai. Ingenting har hörts om henne sedan flyktförsö­ket stoppades av indiska och emiratiska säkerhetss­tyrkor utanför Goa.
FOTO: SKäRMAVBIL­D/YOUTUBE Prinsessan Latifa Al Maktoum har återbördat­s till Dubai. Ingenting har hörts om henne sedan flyktförsö­ket stoppades av indiska och emiratiska säkerhetss­tyrkor utanför Goa.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/AFP/MONEY SHARMA ?? Enligt indiska medier genomförde­s räden mot fartyget Nostromo med premiärmin­ister Narendra Modis goda minne.
FOTO: LEHTIKUVA/AFP/MONEY SHARMA Enligt indiska medier genomförde­s räden mot fartyget Nostromo med premiärmin­ister Narendra Modis goda minne.
 ?? FOTO: EPA/FERNANDO BIZERRA JR. ?? Dubais emir, Sheikh Mohammed bin Rashid Al Maktoum.
FOTO: EPA/FERNANDO BIZERRA JR. Dubais emir, Sheikh Mohammed bin Rashid Al Maktoum.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland