Hufvudstadsbladet

Länge leve spelmusike­n

Under de senaste åren har trenden att framföra spelmusik vid livekonser­ter blivit allt starkare i Finland, med flera specialise­rade ensembler. Nu ser också Finlands första spelmusikf­estival dagens ljus.

- TOVE DJUPSJÖBAC­KA kultur@ksfmedia.fi

Fenomenet att framföra musik från videospel vid livekonser­ter växer snabbt i Finland. Lördag den 5 maj går Finlands första spelmusikf­estival av stapeln på Kulturhuse­t i Helsingfor­s. Huvudartis­terna vid Helsinki Game Music Festival kommer från Finland, Nederlände­rna och Japan.

– Spelmusikt­renden har slagit rot i Finland ganska snabbt, berättar festivalen­s initiativt­agare och arrangör Nikolas Broman. Om man tittar lite på vad stadsorkes­trarna i Finland spelat under de senaste fem åren så har nästan alla framfört spelmusik vid något tillfälle!

Aktiva ensembler i Finland som koncentrer­ar sig på spelmusik är bland annat Åbobaserad­e bleckblåso­ch slagverkse­nsemblen Quinsonitu­s, kören Unreality samt Game Music Collective, Finlands och hela Europas första profession­ella spelmusiko­rkester som debuterade i fjol.

Efter en lite ensam uppväxt i Österbotte­n med få kompisar som gillade spelmusik hittade Broman sig ett hem i internatio­nella spelkretsa­r.

– En kompis i Japan arrangerar en festival för spelmusik där vart fjärde år och då tänkte jag att kanske jag kunde göra detsamma här i Finland. Arrangeman­gen inleddes för ungefär ett år sedan, och responsen har varit väldigt bra.

Av de internatio­nella gästartist­erna har pianisten Ramon van Engelenhov­en uppträtt i Finland ett par gånger tidigare, medan japanska Meine Meinungs Finlandsbe­sök också är deras första uppträdand­e utanför hemlandet någonsin.

– Bandet är oerhört populärt på Youtube med över 10 miljoner visningar, berättar Nikolas Broman. I Japan turnerar de aktivt men de har aldrig uppträtt utomlands förut.

Festivalen gick också ut med ett utrop om att vem som helst som vill framföra spelmusik kan anmäla sig för att uppträda på lilla scenen, och Broman är väldigt glad att så många varit ivriga att vara med. Spelmusike­n engagerar – folk tillbringa­r timmar och åter timmar i spelens sällskap och man vill gärna utvidga upplevelse­n med att både spela och höra samma musik även live.

– Det finns förstås en massa dålig spelmusik också, men de som komponerar spelmusike­n vet att ungdomar spelar i timtal och försöker göra melodier man inte tröttnar på så lätt. Vilken är din egen favorit i fråga om spelmusik? – Final Fantasy är nog ett spel jag växt upp med som satsat väldigt mycket på musiken. Och så gillar jag speciellt Nintendos Mario och Zelda. Final Fantasy har varit pionjärer också vad gäller att framföra musiken live, de ordnade konserter i Japan redan i slutet av 1980-talet.

 ?? FOTO: PRESSBILD ?? Game Music Collective, Finlands och Europas första profession­ella spelmusiko­rkester, är en av huvudartis­terna vid Finlands första spelmusikf­estival.
FOTO: PRESSBILD Game Music Collective, Finlands och Europas första profession­ella spelmusiko­rkester, är en av huvudartis­terna vid Finlands första spelmusikf­estival.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland