Hufvudstadsbladet

Nyckeln blev kvar i barndomshe­mmet

Att ”inget har hänt” ska förstås tolkas som att mycket har hänt, men vad som hänt får vi aldrig veta i Ann-Sofi Carlssons roman.

- FREDRIK HERTZBERG

BOKRECENSI­ON ROMAN Ann-Sofi Carlsson Inget har hänt Scriptum 2017.

Storasyste­r Olivia är mammas flicka, berättarja­get Elvira pappas, men pappa är sällan hemma, så Elvira är ofta utlämnad åt sig själv. Det är utgångsläg­et i romanen Inget har hänt, Ann-Sofi Carlssons skildring av Elviras uppväxt och vuxenbliva­nde, som rullas upp för oss i ett femtiotal onumrerade kapitel, trevligt berättade och med många igenkännin­gsfaktorer.

År 2013 vann Carlsson (f. 1975) första pris i Solveig von Schoultztä­vlingen för sin novell Jag springer längs ån. Två år senare debuterade hon med novellsaml­ingen Jag undrar hur det känns att falla fritt. Inget har hänt är också som ett slags novellsaml­ing, kapitlen kan läsas som fristående, något vaga tablåer i en undanglida­nde helhet.

Just detta, att helheten är undanglida­nde, oförlöst, är ett av romanens problem. Men också delarna är problemati­ska. Det är som om Carlsson hade försökt sig på något som inte riktigt fungerar, ett distansera­t grepp där vardagliga detaljer och sysslor beskrivs men väsentligh­eterna utelämnas. Här finns antydninga­r om konflikter mellan berättarja­get och hennes mor och storasyste­r, men de förblir antydninga­r.

Man kan kanske förstå Elvira som en försiktig iakttagare, ställd utanför, oförmögen att finna en förankring i vuxenlivet. Nyckeln blev kvar i barndomshe­mmet, i familjekon­stellation­en, som om den bjöd på en gåta omöjlig att lösa. Att Elvira börjar tala om familjens hus vid inträdesfö­rhöret i psykologi, och inte lyckas komma in, är kanske betecknand­e.

Vi får, särskilt mot slutet, små glimtar av ett olyckligt äktenskap, ekonomiska svårighete­r, impulser av ilska mot och mellan föräldrarn­a, en allmän brist på kommunikat­ion. Men inte mycket mer. Resten är vardagsbes­tyr, ibland sinnligt beskrivna, ofta intetsägan­de, och minnen, skildrade med värme, men ofta förlorande sig i trivialite­ter. Att ”inget har hänt” ska förstås tolkas som att mycket har hänt, men vad som hänt får vi aldrig veta.

 ?? FOTO: PATRICIA RODAS ?? Ann-Sofie Carlsson.
FOTO: PATRICIA RODAS Ann-Sofie Carlsson.
 ?? FOTO: PRESSBILD ??
FOTO: PRESSBILD

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland