Hufvudstadsbladet

Grundsmake­rna i god balans

På sin fjärde platta är sextetten Gourmet anarkistis­k men inte arrogant. Jan-Erik Holmberg hör intryck av allt från Erik Satie till New Orleans-stuk.

- kultur@ksfmedia.fi JAN-ERIK HOLMBERG

Gourmet En Garde (Fiasko)

Sextetten Gourmet, som leds av gitarriste­n Esa Onttonen och saxofonist­en Mikko Innanen, har funnits sedan 1997. Bandet är sin stil och attityd trogen på sin fjärde skiva. Attityden är anarkistis­k men inte arrogant. Man kan förvänta sig nästan vilken som helst musikstil av bandet, men alltid spelad i Gourmet-stil.

Att det inte blivit fler plattor under mer än tjugo år beror säkert på att samtliga musiker bullar upp delikatess­er på många håll. Ilmari Pohjola (basun), Veli Kujala (dragspel), Petri Keskitalo (tuba) och Mika Kallio (trummor) är alla välkända från många sammanhang.

Skivans flesta stycken är signerade Innanen, Onttonen eller bägge. Louis XIV innehåller nästan ett överflöd av ingrediens­er, som samba-, soulballad- och shuffleryt­mer, men för lyxigt blir det ändå inte. Love Gone Wrong är en är en rytmiskt men inte melodiskt konvention­ell vals som blir rent av surrealist­isk då Innanen spelar ett solo som kunde vara direkt rivet från någon Parker-inspelning.

Skogsprome­nad och James Bond

Den vackra balladen Voice of Velour hänvisar kanske i introt till en skogsprome­nad i Schwarzwal­d enligt Jankowski och mera naturlig skönhet finns i Innanens soulinflue­rade Flowers Are Pretty. Twistkomp och andra sextiotali­smer som för tankarna till James Bond, eller åtminstone Maxwell Smart, hörs i den tvära What Can We Do When The Sky Falls Down? Men Innanens sopransax låter Rinneradio och melodin balkansk.

When We Leave, Where Will We Go? inleds smekande sött, men då New Orleans-stuket sätter i gång inser man att det är frågan om en glad begravning­sprocessio­n. Paradmusik är också Lauluja tilaisuuks­iin, osa 2: Juhlasoitt­o – och verklig bruksmusik.

På skivan Six Acres of Broken Hearts (2004) finns låten Ferry ’Cross The Prairie. I den poppiga Roy ekar stämningar från både Hang Them High och Ferry Cross The Mersey.

Franska stämningar

Pas de pluie mardi är en jazzvals med positiv fransk stämning i vilken Onttonens lysande traditione­lla gitarrsolo överraskar. I singelspår­et Pink Camel rockar bandet med Bo Diddley- och andra rytmer så att det påminner om Mopo, men en kromatisk del med dodekafoni­sk smak ingår också.

Muistoja Luxemburgi­sta kan lika gärna handla om Luxembourg­trädgården i Paris, där Erik Satie som ung trivdes med Suzanne Valadon, men det bär nog av till New Orleans tämligen kvickt. En annorlunda idyll är Järviradio­ta kuuntelen – beguineryt­m och moll är knappast överraskni­ngar här.

Även om humorn ofta finns med är Gourmets musik alltid till 100 procent seriös och med säker hand spelad. Trots att instrument­ationen (eller musikerna?) kanske tidvis vill föra lyssnaren bakom ljuset är varken uttrycket eller innehållet endimensio­nellt. Exempelvis är Vorwärts gegen Faschismus inte direkt någon sötsak som smälter lätt i munnen.

 ?? FOTO: TUOMAS TIMONEN ?? Sextetten Gourmet serverar ett välsmakand­e fjärde album.
FOTO: TUOMAS TIMONEN Sextetten Gourmet serverar ett välsmakand­e fjärde album.
 ??  ?? FOTO: SKIVOMSLAG
FOTO: SKIVOMSLAG

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland