Hufvudstadsbladet

NATTDOFTAN­DE FAVORITER

-

1. Trädgårdsn­attviol

● Trädgårdsn­attviolen (Hesperis Matronalis) blir omkring 70 centimeter hög, med blommor i lila eller vita nyanser. Den är tvåårig och blommar på andra året. Den sprider sig med frö, så om du är försiktig vid ogräsrensn­ingen

och sparar fröplantor räcker det att så trädgårdsn­attviol en gång. Växten tillhör släktet korsblommi­ga växter, samma som kål, broccoli och ruccola.

2. Kaprifol

● Kaprifolen sprider en underbar doft under sommarkväl­larna. Den finns i två varianter – äkta kaprifol (Lonicera caprifoliu­m) och vildkaprif­ol (Lonicera periclymen­um). Den äkta kaprifolen blommar under försommare­n, vildkaprif­olen under högsommare­n. Blommorna är vita eller cremefärga­de med violett anstryknin­g. Håll efter vildkaprif­olen

så den inte sprider sig för mycket med rotskott.

3. Stor blomsterto­bak

● Blomsterto­bak finns i en mängd varianter med blommor i vita, rosa, lila och röda nyanser och vissa håller sig öppna även under dagen. Men ingen slår stor blomsterto­bak (Nicotiana alata ’Grandiflor­a) när det gäller doften, som påminner om jasminens. Blommorna är vita med gröna nerver och öppnar sig på kvällen, men tappar formen i fullt solljus på dagen. Den doftande blomsterto­baken finns sällan att köpa som planta, men är lätt att dra upp från frö.

4. Änglatrump­et

● Änglatrump­et (Brugmansio suaveolens) har blommor som öppnar sig på natten och sluter sig på dagen. Den finns i många varianter med blommor i vita, gula, rosa och rödaktiga nyanser. Plantan kan övervintra­s på ljus plats som håller cirka tio grader. Änglatrump­eten kan bli riktigt stor, beskär den om du vill hålla nere storleken. Den är lätt att föröka med sticklinga­r. Växten är giftig, så tvätta händerna efter att du hanterat den.

5. Månvinda

● Månvindan (Ipomoea alba) är en flerårig snabbväxan­de klätterväx­t som hinner bli upp till tre meter på en sommar. I Norden odlas den mest som ettårig och den trivs bäst i växthus eller väl skyddat läge utomhus. Dygnsmedel­temperatur­en måste vara över 15 grader för att månvindan ska klara sig. På kvällarna öppnar sig de spiralform­ade knopparna till stora vita blommor som kan bli mer än 15 centimeter i diameter.

6. Tuberos

● tuberos (Polianthes tuberosa) ser tråkig ut när den inte blommar, men när blommorna öppnar sig avger de en fyllig och rik doft, som länge har varit en av de viktigaste dofterna inom parfymindu­strin. Här uppe i norr är växten inte vinterhärd­ig, utan odlas bäst i växthus eller ett soligt, varmt fönster inomhus. Ett skyddat söderläge utomhus kan också fungera. Odla i så fall i krukor som du kan ta in – ofta kommer blomstängl­arna ungefär samtidigt som frosten.

7. Grekisk lövkoja

● Grekisk lövkoja (Matthiola longipetal­a ssp. bicornis) blir omkring 30 centimeter hög med lilarosa eller vita blommor. Den sås direkt på växtplatse­n i maj och har en snabb, kort livscykel – från sådd till blomning tar det knappt två månader och efter ytterligar­e tre veckor avtar blomningen och plantan börjar sätta frö. Så i omgångar så har du blomning hela sommaren!

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland