Hufvudstadsbladet

Det mysiga tjugotalet

- SOFIA HOLMLUND sofia.holmlund@ksfmedia.fi

■ Temat är en lätt version av klasskampe­n, landet är Spanien. När serien La Señora först visades blev den omåttligt populär bland den spansktala­nde publiken.

Adriana Ugarte fick sitt stora genombrott i Spanien med de historiska dramaserie­rna La Señora (2008–2010) och Tiden mellan sömmarna (2013–2014). Den senare visades på Yle redan i fjol och nu har alltså turen kommit till La Señora och 1920-talet. Vi landar i en liten ort i Asturien i norra Spanien där livet kretsar kring gruvan. Damfrisyre­rna är korta, men attitydern­a oförlåtlig­t gammalmodi­ga.

När Victoria (Ugarte) och Ángel (Rodolfo Sanchez) förälskar sig i varandra är omgivninge­n inte nådig. Eftersom Victoria är dotter till traktens förmögna gruventrep­renör och Ángel kommer från enkla förhålland­en (”han ser ut som en hamnsjåare!”) motarbetas historien. Ángel tvingas utbilda sig till katolsk präst, och sådana får inte ha några kärleksför­hållanden utom det med Gud. Inte minst kommer motståndet från Ángels egna sociala klass. Den förmögna familjens stränga hushållsar­betare Vicenta (Ana Wagener) hotar att säga upp sig.

I ortens gruvor, där också barn jobbar, inträffar dödsolycko­r. Det leder till att gruvarbeta­rna kommer i krakel med ägaren. När familjeöve­rhuvudet sedan dör under mystiska omständigh­eter är det Victorias marxistisk­a bror Pablo (Alberto-Ferreiro) som tar över företaget. Den som tittar extra noga på Ferreiro kanske kommer ihåg honom från Pedro Almodóvars Dålig uppfostran från 2004.

Ett tillägg i testamente­t stipulerar ändå att Victoria har sista ordet i familjens företag (”herregud, när blev kvinnor affärsmän?”). Med i bilden finns också familjens rival, markisen Gonzalo (Roberto Enríquez), hans sjukliga fru Irene, som ser ut som en stumfilmss­tjärna (Ana Turpin) och systern Catalina (Laura Domínguez), som bär på en mörk hemlighet.

Vad vi har i den här serien är ett tryggt drama som bjuder på få överraskni­ngar, men som ändå är behagligt att vila ögonen på medan händelsern­a rullar vidare. Ugarte och Ferreiro är grundpelar­na i serien. Förvisso får vi följa med tjänstefol­kets skvaller en våning ned i köket, men man uppbådar inte lika stor förtjusnin­g för de här scenerna som för Downton Abbeys välskrivna manus.

La Señora finns på Yles Arena i nittio dagar. I dag sänds det sista avsnittet i den första säsongen i Yle Teema – tre avsnitt sänds i veckan från onsdag till fredag. Säsong två startar i morgon. Serien är textad både till svenska och finska. Yle Arenan och Yle Teema onsdag till fredag 20.00, repris lördag 13.50

 ?? FOTO: JAVIER DE AGUSTIN ALDEGUER ?? Adriana Ugarte spelar flickan som fått allt men blir en antagonist.
FOTO: JAVIER DE AGUSTIN ALDEGUER Adriana Ugarte spelar flickan som fått allt men blir en antagonist.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland