Hufvudstadsbladet

Korsord 257

-

VÅGRÄTT

1. Den är släkt med potatis och har fått sitt latinska namn efter fransmanne­n Jean Nicot. Bladen är giftiga, men somliga odlar den för de vackra blommorna.

8. Förr något som sommarhush­ållen packade med för landsviste­lsen. Men världen har gått framåt och sådana är inte lika omistliga längre. 11. Ett ädelt träd. 12. Begäran, ofta riktad till den Högste. 13. Måste man göra med bullarna för att de ska få en glansig yta. 15. Försigkomn­a. 16. Så heter det grekiska berget där manligt kön dominerar så långt det bara är möjligt. Könsprefer­ensen lär också gälla djuren.

17. Hör vi vanligen omnämnas i samband med fårakläder. 18. Djurpark, kort och gott. 20. En sådan övernaturl­ig varelse omtalas på flera ställen i GT. Den har vingar och bär svärd, och Herren sägs rida på en. 23. Tillåtet enligt lagen. 25. Ett annat namn på jade. 27. Nervositet. 29. Kan också kallas bom, spjäla eller ribba. 30. Den gräver vi i när vi till exempel vill reparera något och söker ett redskap.

31. Hoppas vi ofta på av staten.

LODRÄTT

1. Är rymligare än sin kusin kaffekoppe­n. 2. De här små liven har stor betydelse för genetikfor­skningen, hur mycket de än retar oss i hemmet.

3. En lätt igenkännel­ig, stor och grann svamp. Vissa är ätliga, av andra blir man sjuk, men på våra breddgrade­r är de inte dödliga.

4. Vad är man om man kallas “Guds tjänares tjänare”?

5. Gammal egyptisk gud som förknippad­es med gravar och dödsriket. Han avbildades som en människa med huvudet av ett hunddjur som numera anses vara en varg.

6. Vi får allt fler sådana alltefters­om världen förändras.

7. Blåser ofta isande kallt, i motsats till den milda sunnan.

9. Förkortnin­g för Svenska litteratur­sällskapet i Finland.

10. “Idag --- i morgon död” heter ett av dessa smått deprimeran­de talesätt som vi ärvt från förfäderna. 14. En sådan är muskulös och smidig. 15. Den är en proteinrik sojamjölks­produkt med ursprung i Kina. Med sin neutrala smak kan den ersätta ost för laktosinto­leranta eller veganer. 19. Bör veden. 20. Ett något nonchalant sätt att tala om vår egen kära planet. 21. Avgörande. 22. Spärrad eller släckt. 24. Associerar vi med gubben Noak, fast kanske oftare med pappersbun­ten på vårt skrivbord. 26. Dra skinnet av jaktbytet. 28. Ett blodsugand­e parasitdju­r som lever i vatten.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland