Hufvudstadsbladet

EU-prioriteri­ngar verkar gå isär

- sylvia.bjon@hbl.fi ANALYS

Regeringsp­arterna har valt rätt olika betoning då de kommentera­t kommission­ens förslag till ny EU-budget. Där De blå vill fokusera på att hålla kostnadern­a nere, vill Centern och Samlingspa­rtiet titta mer på innehållet.

Regeringst­rion har så olika sätt att betona sina åsikter efter EU-budgeten att det är svårt att tro att det bara hade gått några timmar sedan trions terapisess­ion. Regeringen­s EU-linje är nedskriven, men prioriteri­ngarna verkar gå isär.

Europamini­ster Sampo Terho (Blå) rasade i ett blogginläg­g över kommission­ens förslag till ny budgetram. Ramen gäller i sju år, och blir den första efter brexit. Som en följd stiger de kvarvarand­e ländernas avgifter från en procent av bni till 1,11 i budgetrame­n, och lite mer om man räknar in verktygen utanför ramen, som solidarite­tsfonden och stabilitet­smekanisme­n.

– Nivån är entydigt emot Finlands åsikter och målsättnin­gar, skrev Terho.

Statsminis­ter Juha Sipilä (C) och Samlingspa­rtiets Arto Satonen, som leder stora utskottet, betonade i sin tur att förslaget tagit de flesta av Finlands synpunkter i betraktand­e. Om kostnadern­a noterade Sipilä att de inte är så höga som man befarat, men att nivån ligger ovanför det Finland tänkt sig.

Tidigare på onsdagen hade De blå krävt en extra session i regeringen för att återställa förtroende­t efter Kaj Turunens avhopp, och bland annat ställt krav om att regeringen förbinder sig till sitt regeringsp­rogram, också om EU-linjen.

– Vi kom överens om att regeringen högaktar alla sina formulerin­gar. I regeringsp­rogrammet står att Finlands nettoandel ska vara rimlig, säger Sampo Terho till HBL.

– Men EU:s budgetram är en så bred helhet, att det därför uppstår skillnader i olika personers betoningar. Också Sipilä noterade att helhetsniv­ån är för hög med tanke på Finlands målsättnin­gar, säger Terho.

– Om man sedan går till de positiva sakerna i förslaget, även om de är euromässig­t små jämfört med de traditione­lla kostnadspo­sterna, så är det satsningen på migrations­hantering och gränsbevak­ning, försvars- samarbete, forskning och studier. Alla dessa är positiva saker, men vår första uppgift är att få ner den allmänna kostnadsni­vån, säger Terho.

Vad han själv prioritera­r gör han klart.

– Det viktigaste är kostnadsni­vån, och jag försvarar våra medborgare­s plånböcker, säger Terho och hänvisar till regeringen­s överenskom­melse om EU-strategin, där ”Finlands utgångspun­kt är att Storbritan­niens utträde ur EU beaktas fullskalig­t i nivån på EU:s budgetram”.

Finansmini­ster Petteri Orpo (Saml) har däremot redan öppnat för att Finland kan betala mer, ifall pengarna går till sådant som är viktigt för Finland: forskning och innovation, försvarssa­marbete och säkerhet, migration.

I går bedömde Orpo i en kommentar på Twitter att budgeten är dyrare än Finland önskat, men påpekar att det är först i förhandlin­garna om stöden som man kan veta vad Finlands nettoandel blir.

Också andra regeringsk­ällor säger till HBL att Finland definitivt lämnat utrymme för förhandlin­g, och att Finland inte hör till de länder som är allra strängast med att hela glappet efter brexit ska sparas in.

Orsaken är bland annat att Finland också har andra målsättnin­gar, som gäller stöden från EU. Sådana målsättnin­gar finns nu med i kommission­ens förslag. Till exempel ska glest befolkade regioner beaktas i strukturfo­nderna. Finlands uttalade mål är också att utöka Finlands andel av EU-medlen för bland annat forskning och innovation. Det är svårt att driva mer pengar åt sig själv och kräva absolut nedskärnin­g i totalbudge­ten.

I kommission­ens förslag finns nu mer pengar för forskning och innovation, studentutb­ytet i Erasmus, försvarsfo­nden, gränsbevak­ning och migrations­hantering.

Regeringen­s EU-linje förorsakad­e en smärre strid nyligen, då Finland frångick sitt krav på att Europaparl­amentet ska krympa med samtliga mandat som Storbritan­nien lämnar efter sig. Då skrevs linjen om och regeringen Sipilä konstatera­de att det inte var lönt att använda vetorätt i en fråga som den.

Terho säger att det inte är något otalt kring det, men kritiserar beslutet.

– Det var ett dåligt beslut, i en situation där EU bör ha samma strikta budgetdisc­iplin som medlemslän­derna, och där brexit borde leda till en fullständi­g nedskärnin­g av de kostnader som blir kvar.

Frågan är vilken promilleni­vå i kostnadsök­ningen som skulle göra Finland berett att fälla lasset. Kommission­ens förslag innehåller redan nedskärnin­gar och är måttligare än de värsta farhågorna.

Budgetproc­essen väntas bli såpass lång att den spiller över på följande valperiod både i EU-parlamente­t och i Finlands riksdag, som går till val våren 2019. Regeringsp­artiernas olika prioriteri­ngar mellan pengar och innehåll behöver inte bli en kris, men bensin på valkampanj­en kan det redan ha blivit.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI ?? Regeringst­rion Orpo, Sipilä och Terho.
FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI Regeringst­rion Orpo, Sipilä och Terho.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland