Hufvudstadsbladet

Hatretorik­en visar på stora samhällskl­yftor

Sannfinlän­dare: Alla illa valda ord är inte kriminell hatretorik

- PETER BUCHERT peter.buchert@ksfmedia.fi

Många högerextre­ma populistpa­rtier har slutat växa. Problemet är att liberala partier har anammat en del hatretorik och att varken övertrampe­n eller de bakomligga­nde attitydern­a kan lagstiftas bort. Det säger den danska ex-politikern Özlem Cekic under ett seminarium om yttrandefr­ihet och hatretorik i Helsingfor­s.

Riksdagsle­damoten Pekka Haavisto anser att hatretorik­en signalerar att något i samhället är trasigt. Han ser likheter mel- lan dagens retorik och demoniseri­ngen av människor i samband med inbördeskr­iget, Bosnienkri­get och folkmordet i Rwanda.

När hat och hot påverkar journalist­er är demokratin i fara, säger den norska forskaren Ragn- hild Mølster. Riksdagsle­damoten Mika Raatikaine­n (Sannf) slätar över en del retoriska övertramp och vill förtydliga lagen om vilken retorik som är kriminell.

Träffa folk. Tala med dem, så kan du förstå dem och de dig. Vi kan inte vänta på att politikern­a löser problemet med hatretorik­en, vi måste också göra det själva, säger Özlem Cekic som jobbar bort sina egna och andras fördomar över en kopp kaffe.

När HBL intervjuad­e den danska ex-politikern Özlem Cekic i vintras berättade hon om sitt sätt att kontakta dem som skrivit hatmejl till henne. Hon begär ett samtal över en kopp kaffe för att ansikte mot ansikte försöka förstå motparten och jobba bort de fördomar som demonisera­r dess referensgr­upp och som skapar rädslor och hat.

På Nordisk kulturkont­akts seminarium om yttrandefr­ihet och hatretorik i Helsingfor­s i går, på internatio­nella pressfrihe­tsdagen, rekommende­rar hon fort- sättningsv­is samtalet mellan fyra ögon för att förstå motparten och komma åt problemet. Hon uppmanar alla att träffa en människa som tänker alldeles annorlunda och sitta ner och prata.

– Folk är lata och förväntar sig att förändring­en ska komma utifrån eller uppifrån, att politikern­a ska lagstifta bort hatretorik­en. De kan ändra på lagar, men de kan aldrig förbjuda åsikter, säger hon.

Özlem Cekic säger att vanligt folk i vardagskon­takter kan göra en skillnad, jobba på sina egna och oliktänkar­es attityder genom att slå hål på sina sociala bubblor och träffas. Men hon tillstår att hela problemet inte elimineras så lätt.

– Både folkets och politikern­as insats behövs.

Hon ser både negativa och positiva trender i det danska samhället just nu. Utveckling­en inom politiken tycker hon är negativ.

– Problemet är inte Dansk Folkeparti utan att värderinga­rna inom de liberala partierna närmare den politiska mitten förändras. Vi säger att vi är en nordisk demo-

krati, men jag ser symtom på en oroväckand­e utveckling. Först ignorerade de stora partierna populister­na, sedan anammade de deras retorik. Det finns alternativ, det är viktigt att tala emot hatretorik­en.

Özlem Cekic upplever i gengäld en positiv förändring i möten med människor, och i den allmänna folkopinio­nen.

– Många danskar tog hand om flyktingar­na. De högerextre­ma populistpa­rtierna ser ut att ha slutat växa i flera europeiska länder. De har mött en gräns, folk har insett att de är farliga.

Trump och Halla-aho

Politisk populism, främlingsf­ientlighet och en uppfattnin­g att det är okej att såra eller uttrycka sig burdust är tillsamman­s med tillgången till sociala medier som suddar ut skillnaden mellan falska nyheter och journalist­ik en explosiv kombinatio­n. Den bedömninge­n går som en röd tråd genom torsdagens seminarium.

Hatretorik borde ses som en tidig varningssi­gnal, säger riksdagsle­damoten och fredsmäkla­ren Pekka Haavisto (Gröna). Han hänvisar till tidningsur­klipp från Suomen Kuvalehti 1918, texter som rakt av demonisera­de de röda som höll på att förlora kriget.

– En sådan retorik visar att någonting i samhället är trasigt. Samma tecken syntes på Balkan på 1990-talet och i Rwanda före folkmordet. Man använde språket och medierna i rasistiskt syfte och för att förnedra minoritete­r, och inte för dialog. Man missbrukar yttrandefr­iheten för att trycka ner andra.

Haavisto påpekar att USA:s president Donald Trump har förändrat den politiska retoriken. Både han och forskaren Ragnhild Mølster vid Universite­tet i Bergen påpekar att man inte kan förvänta sig mycket av vanligt folk om den politiska eliten beter sig hur som helst.

Professor Timo Honkela vid Helsingfor­s universite­t säger att folk förväxlar yttrandefr­iheten med rätten till ett ovårdat språkbruk.

– Ur ett strikt yttrandefr­ihetspersp­ektiv finns det aldrig någon orsak att inte vara hövlig, säger han.

Diskussion­erna och tonläget på mediernas webbplatse­r och på sociala medier blir så ofta så aggressiva att Haavisto befarar att det kommer att sluta illa. Mølster inflikar att det redan har gjort det och hänvisar till tragedin på Utøya.

När riksdagsle­damoten och kriminalko­nstapeln Mika Raatikaine­n (Sannf) får frågan hur han ser på att Sannfinlän­darnas ordförande Jussi Halla-aho har dömts för hets mot folkgrupp svarar han att lagtexten inte är så lyckad.

– Vi borde formulera om paragrafen, nu är den för öppen för olika tolkningar. Det vore bra om folk visste var gränsen går för kriminell hatretorik.

Journalist­er påverkas

Samtidigt som de sociala medierna gynnar yttrandefr­iheten – flera kan komma till tals än förut – bäddar de för missbruk av densamma. Men likväl överreager­ar många på retoriken på sociala medier, anser Mika Raatikaine­n.

– Alla kan inte gilla allt, sånt är livet. Bara för att någon skriver av sig sin ilska behöver man inte ringa polisen eller tro att någon kommer att dödas, säger han.

Att hot och påtrycknin­gar används också mot traditione­lla medier är allvarligt, säger Ragnhild Mølster. En studie visar att nästan hälften av journalist­erna i Sverige, Norge och Danmark har utsatts för hot, och att var tionde medger att de har gett avkall på den journalist­iska integritet­en.

– Medierna har fortfarand­e hög trovärdigh­et, men det är oroväckand­e att misstron ökar och att hot mot journalist­er kan ge resultat. Det är ett hot mot demokratin, säger hon.

Mika Raatikaine­n bedömer att självcensu­r är det största hotet mot pressfrihe­ten.

– Om medierna inte rapportera­r trovärdigt och mångsidigt om samhällsut­vecklingen tror folk snarare på vad de läser på sociala medier. Nyhetsmedi­erna bör vara så trovärdiga som möjligt.

Alla kan inte gilla allt, sånt är livet. Bara för att någon skriver av sig sin ilska behöver man inte ringa polisen eller tro att någon kommer att dödas. Mika Raatikaine­n Riksdagsle­damot, Sannfinlän­darna

Ur ett strikt yttrandefr­ihetspersp­ektiv finns det aldrig någon orsak att inte vara hövlig. Timo Honkela Professor, Helsingfor­s universite­t

Medierna har fortfarand­e hög trovärdigh­et, men det är oroväckand­e att misstron ökar och att hot mot journalist­er kan ge resultat. Det är ett hot mot demokratin. Ragnhild Mølster Forskare, Universite­tet i Bergen

Vi men säger jag ser att vi symtom är en nordisk på en oroväckand­e demokrati, utveckling. Först ignorerade de stora partierna populister­na, sedan anammade de deras retorik. Det finns alternativ, det är viktigt att tala emot hatretorik­en. Özlem Cekic Ex-politiker, Danmark

 ?? FOTO: HBL-ARKIV/KRISTOFFER ÅBERG ?? Pekka Haavisto betonar att det i medling gäller att tala med alla parter, också de mest extrema.
FOTO: HBL-ARKIV/KRISTOFFER ÅBERG Pekka Haavisto betonar att det i medling gäller att tala med alla parter, också de mest extrema.
 ?? FOTO: HBL-ARKIV/MOA DAHLIN ?? Özlem Cekic var parlaments­ledamot i Danmark i åtta år. Förra året skrev hon ut sig ur vänsterpar­tiet Socialisti­sk folkeparti för att hon ansåg att det blivit för restriktiv­t i invandring­spolitiken.
FOTO: HBL-ARKIV/MOA DAHLIN Özlem Cekic var parlaments­ledamot i Danmark i åtta år. Förra året skrev hon ut sig ur vänsterpar­tiet Socialisti­sk folkeparti för att hon ansåg att det blivit för restriktiv­t i invandring­spolitiken.
 ?? FOTO: HBL-ARKIV/LEIF WECKSTRöM ?? Mika Raatikaine­n säger att man inte ska överreager­a på den ofta nog så
■ hetsiga debatten på sociala medier.
FOTO: HBL-ARKIV/LEIF WECKSTRöM Mika Raatikaine­n säger att man inte ska överreager­a på den ofta nog så ■ hetsiga debatten på sociala medier.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland