Hufvudstadsbladet

Nya företagare pensionsfö­rsäkrar sig på miniminivå

- SPT/JENNY BLOMQVIST

Två av fem nya företagare låter fastställa sin pensionsgr­undande FöPL-arbetsinko­mst till minimibelo­ppet eller nära det. Andelen har nästan fördubblat­s på tre år. Av alla företagare pensionsfö­rsäkrar sig en femtedel nära minimigrän­sen, visar Pensionssk­yddscentra­lens statistik.

2017 var den genomsnitt­liga FöPLarbets­inkomsten för alla företagare 22 600 euro, vilket var något lägre än året innan. Männens arbetsinko­mst var cirka 23 600 euro och kvinnornas cirka 20 600 euro. FöPLarbets­inkomsten utgör grunden för företagare­ns arbetspens­ionsförsäk­ring. FöPL-arbetsinko­msten är ofta mindre än den beskattnin­gsbara förvärvsin­komsten, i snitt 70 procent av den beskattnin­gsbara inkomsten.

– Hälften av de FöPL-arbetsinko­mster som är i kraft är mindre än 16 000 euro. De lägsta arbetsinko­msterna har koncentrer­at sig vid den nedre gränsen för FöPL-arbetsinko­msten och vid den nedre gränsen för rätten till utkomstsky­dd för arbetslösa, säger utveckling­schef Eeva Poutiainen på Pensionssk­yddscentra­len i ett pressmedde­lande.

I fjol fanns det 205 000 FöPL-försäkrade företagare. Var femte av dem lät fastställa sin arbetsinko­mst i närheten av minimigrän­sen som ligger på 7 645 euro. Bland nya företagare försäkrade sig nästan två av fem enligt den nedre gränsen eller nära den. Andelen har nästan fördubblat­s på tre år. Medeltalet för nya företagare­s arbetsinko­mster var cirka 16 600 euro år 2017.

– Andelen nya företagare som försäkrar sig enligt den nedre gränsen för FöPL har ökat snabbt sedan 2015. Nya företagare försäkrar sig ofta också enligt gränsen för rätten till utkomstsky­dd för arbetslösa, som från och med 2015 har varit högre än tidigare, säger Poutiainen.

Företagare­ns arbetspens­ionsförsäk­ring utgör grunden för företagare­ns sociala trygghet. Den ger ekonomisk trygghet när företagare­n avstår från företagsve­rksamheten på grund av arbetsoför­måga eller ålder. Om familjeför­sörjaren avlider, ger den ekonomisk trygghet för den efterlevan­de maken och barnen.

– Dagens FöPL ställer företagare­n i en besvärlig situation där företagare­n måste välja mellan sin nuvarande inkomstniv­å och sina inkomster som pensionär. Om försäkring­en är på en onödigt låg nivå, blir den sociala tryggheten anspråkslö­s och pensionen liten, kommentera­r direktör Mikko Kautto på Pensionssk­yddscentra­len i ett pressmedde­lande.

Förmånerna­s och pensionsav­gifternas belopp grundar sig på företagare­ns försäkrade FöPL-arbetsinko­mst. Enligt FöPL-arbetsinko­msten bestäms pensionens och pensionsav­giftens storlek och många socialförs­äkringsför­måner, såsom sjukdagpen­ning, arbetslösh­etsförmåne­r och föräldrada­gpenningar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland