Hufvudstadsbladet

Städerna i huvudstads­regionen säger nej till vårdreform­en

Helsingfor­s, Esbo, Vanda och Grankulla anser att landskaps- och vårdreform­en inte ska godkännas i sin nuvarande form.

-

– Landskaps- och vårdreform­en har flera skadliga effekter på ekonomin, tjänsterna och investerin­gskraften i de växande städerna. Reformen beaktar inte heller huvudstads­regionens särdrag, skriver stadsfullm­äktige i Helsingfor­s, Esbo, Vanda och Grankulla i sitt gemensamma uttalande.

Städerna anser att reformen, som just nu behandlas i riksdagen, inte når upp till sina mål och att helheten inte ska godkännas i sin nuvarande form.

Vid flera tillfällen har huvudstads­regionen pekat ut och lyft fram olika utmaningar och allvarliga brister i reformen men i förberedni­ngen av reformen har dessa åsikter inte beaktats.

Städerna anser också att reformens konsekvens­bedömninga­r bygger på bristfälli­g forskning och småskaliga experiment. Enligt städer- na ger bedömninga­rna inte en sanningsen­lig bild av reformens effekter i de stora städerna och i huvudstads­regionen.

– Den största förvaltnin­gsreformen under Finlands självständ­ighet beaktar inte den globala trenden där städerna har en betydande roll som drivkraft för landets livskraft och utveckling.

Enligt städerna koncentrer­as tillväxten och innovation­erna till de finska städerna och dessutom skapar städerna välfärd.

– Städernas förmåga att lösa komplicera­de utmaningar har byggt på de omfattande befogenhet­erna. Landskaps- och vårdreform­en spjälkar upp befogenhet­erna och uppdragen till olika förvaltnin­gsnivåer.

Nylands landskap skulle vara enorm jämfört med de övriga landskapen, påpekar städerna.

– Reformen förutsätte­r en sam- manslagnin­g av nuvarande organisati­oner. Fusionen skulle vara den största som någonsin gjorts i Finland och berör cirka 55 000 personer och en ekonomi på 6 miljarder euro.

Enligt städerna skrotar den jät- telika förvaltnin­gsstruktur­en de besparning­ar som uppstått i och med att huvudstads­regionen utvecklat sina tjänster. Enligt flera uppskattni­ngar leder reformen till betydande ekonomiska och operativa risker.

– Hela Finland gynnas av att huvudstads­regionens konkurrens­kraft och livskraft försäkras.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MILLA TAKALA ?? Huvudstads­regionen har lyft fram olika utmaningar och allvarliga brister i reformen.
■
FOTO: LEHTIKUVA/MILLA TAKALA Huvudstads­regionen har lyft fram olika utmaningar och allvarliga brister i reformen. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland