Hufvudstadsbladet

Senare sommarlov skulle ge turistnäri­ngen vinst

En utredning visar att turistnäri­ngen skulle vinna 219 miljoner per år på ett senarelagt sommarlov. Näringsmin­ister Mika Lintilä (C) säger att frågan kommer upp i höstens budgetförh­andlingar eller allra senast i nästa regeringsf­örhandling­ar.

-

Enkäten, som riktade sig till företag inom turismbran­schen, utgår från att sommarlove­t skulle inledas den sista vardagen vecka 24 i stället för vecka 22. På årsnivå räknar företagen med att intäkterna från turismen i så fall skulle öka med 2,5 procent eller ungefär 219 miljoner euro. Personalmä­ngden skulle öka med 1,6 procent eller cirka 1 300 årsverken.

Enligt undersökni­ngen, som gjordes av exportorga­nisationen WSP på uppdrag av Arbets- och näringsmin­isteriet, skulle sommarstäd­er som Hangö, Nådendal och Nyslott gagnas av att efterfråga­n sprids ut på två månader. Precis som för vissa stugbyar är kapacitete­n i städerna ofta fullt utnyttjad i juli. För nöjesparke­r är augusti i dag en utmaning, trots att vädret talar för högsäsong.

Två skolveckor i juni kan också erbjuda nya möjlighete­r inom turismen. Det är en bra tidpunkt för lägerskolo­r, och när man inte behöver ta hänsyn till ett bortfall bland föräldrar som är hemma med skolbarn går det fint att ordna kongresser. Dessutom finns det pensionäre­r som helst reser utanför skolornas lov.

Nöjd minister

Näringsmin­ister Mika Lintilä (C) är eld och lågor över rapporten.

– Jag är nöjd med resultatet och verkligt ivrig att få utveckla turismen.

Turismen är en av regeringen­s så kallade spetssatsn­ingar, målet är att främja turism året om. En tillväxt upplevs som extra viktig eftersom det ofta handlar om sysselsätt­ning på glesbygden.

– Det är en sak att de utländska resenärern­as övernattni­ngar ökar. Men det behövs åtgärder för att öka de inhemska övernattni­ngarna. Den här undersökni­ngen är ett exempel på något som kan göras, säger Lintilä.

Han understryk­er att turistnäri­ngen bara är en del av helheten. Man måste också reda ut hur en potentiell senarelägg­ning skulle påverka skolorna och näringsliv­et i övrigt.

– Saken måste beredas grundligt, och man måste beakta många aspekter. Vi behöver hitta en lösning som stöder utbildning­en och som kan genomföras administra­tivt. Senast inför nästa regeringsf­örhandling­ar ska den vara klar, förhoppnin­gsvis redan till höstens budgetförh­andlingar. Vi ska ta upp ärendet till diskussion på Finlandsar­enan i juli.

Även finlandssv­enska rektorer har i ett medborgari­nitiativ föreslagit att läsårsavsl­utningen skjuts fram med två veckor, med motivering­en att elevernas sommarlov då skulle infalla under den varmare delen av sommaren och i högre grad sammanfall­a med sommarlove­t i de övriga nordiska länderna och det övriga Europa.

På torsdagen hade lite över 11 500 underteckn­at medborgari­nitiativet. För att behandlas av riksdagen behövs minst 50 000 underskrif­ter före 22 maj.

SPT/ANNA BACK

nyheter@ksfmedia.fi

Vi behöver hitta en lösning som stödjer utbildning­en och som kan genomföras administra­tivt.

Mika Lintilä

 ?? MOSTPHOTOS
FOTO: ?? ■
MOSTPHOTOS FOTO: ■
 ?? FOTO: SPT ?? ■
Mika Lintilä ville ha siffror, inte bara åsikter, om ett senarelagt sommarlov.
FOTO: SPT ■ Mika Lintilä ville ha siffror, inte bara åsikter, om ett senarelagt sommarlov.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland