Hufvudstadsbladet

Rapport: Integratio­nen måste bli snabbare – utbildning­en bekymrar

Arbetsgiva­rna kunde ha en större roll i integratio­nen av invandrare, föreslår en färsk forsknings­rapport. Dessutom gäller det att satsa på utbildning för att undvika marginalis­ering och en segregerad arbetsmark­nad.

- JENNY BÄCK 029 080 1319, jenny.back@ksfmedia.fi

Finland gör många saker rätt i integratio­nen av invandrare, och mycket gör vi på samma sätt som grannarna i väst. Men det saknas koordineri­ng, visar en färsk forsknings­rapport som riksdagens revisionsu­tskott beställt och som presentera­des i går.

– Det finns alla möjliga bra insatser, men effekten rinner lätt ut i sanden då man inte vet riktigt vad som görs och var. Det behövs mer koordineri­ng, och principen om en lucka vore värd att utveckla, säger forskaren Sari Pitkänen vid Stiftelsen för Rehabilite­ring, som utfört undersökni­ngen.

Uppdraget var att reda ut vad som görs och hur det fungerar, med särskilt fokus på arbete och utbildning. Som jämförelse­länder fungerade Sverige och Tyskland.

– Till exempel i Tyskland har arbetsgiva­rna en betydligt större roll, och det kunde vi också ta lärdom av. Ofta har företagen tagit egna initiativ och utvecklat olika lösningar, säger Pitkänen.

En annan lösning rapporten lyfter upp handlar om att utveckla ett system med mentorer, där invandrare som varit längre i landet kan anställas som stöd för de nyanlända.

– I Sverige har man också satsat mer på snabba integratio­nsstigar, med start redan i asylskedet för dem som kommit som asylsökand­e, säger Pitkänen.

En hel del görs rätt och något fel

Också i Finland behövs snabbare vägar in i arbete och studier, fastslår rapporten. De individuel­la integratio­nsplanerna är effektiva, men samtidigt varierar kunnandet om olika tjänster inom basservice­n stort på olika håll i landet.

Och även om Finland uppenbarli­gen gör en hel del rätt gör vi förmodlige­n också något fel. Jämförande statistik från Nordens välfärdsce­nter i Stockholm visar att arbetslösh­eten bland invandrare som kommer från länder utanför EU är högst i Finland i nordisk jämförelse, nästan 23 procent. Varför är arbetslösh­eten så hög just i Finland, och kan man anta att attityder har något med saken att göra? – Säkert är det så att också attityder spelar in. Därför vore det bra med mer informatio­n och rådgivning för att undanröja rädslor och osäkerhet. Vi måste också bli bättre på att identifier­a och erkänna utländska utbildning­ar och examina, men också andra färdighete­r folk har – erfarenhet­skunskap och språk till exempel, säger Sari Pitkänen.

Utbildning­en är också ett bekymmer. Majoritete­n av dem som kommer till Finland har ingen formell

Det finns alla möjliga bra insatser, men effekten rinner lätt ut i sanden då man inte vet riktigt vad som görs och var. Det behövs mer koordineri­ng, och principen om en lucka vore värd att utveckla.

Vi måste också bli bättre på att identifier­a och erkänna utländska utbildning­ar och examina, men också andra färdighete­r folk har – erfarenhet­skunskap och språk till exempel. Sari Pitkänen Forskare, Stiftelsen för Rehabilite­ring

utbildning efter grundutbil­dningen, medan den här andelen nästan halveras hos nästa generation. Trots det är den betydligt högre än bland majoritets­befolkning­en.

Satsa på andra stadiet

– Det mest överraskan­de var kanske hur polarisera­d invandrarn­as utbildning­sbakgrund är. Det finns en lika stor andel högskoleut­bildade som bland majoritets­befolkning­en, men en stor andel outbildade. I mitten finns en klar svacka, säger forskaren Jukka Ohtonen från THL.

Här behövs satsningar på andra stadiets utbildning – gymnasium och yrkesutbil­dning.

– Andelen som bara har grundutbil­dning måste ned till samma nivå som bland majoritets­befolkning­en, först då kan vi tala om jämlikhet. Det behövs vidareutbi­ldning för dem som stannar i Finland. Här finns en stor utmaning, säger Ohtonen.

Ser man på hur de som saknar utbildning kommer in på arbetsmark­naden ligger invandrarn­a ändå steget före, vilket förmodlige­n har sin förklaring i vilka jobb de utför.

– Men det är ingen bra sak om vi får en segregerad arbetsmark­nad, säger Ohtonen.

Revisionsu­tskottets ordförande Eero Heinäluoma oroar sig särskilt för situatione­n för invandrarn­as barn, eller den så kallade andra generation­ens invandrare.

– I många länder har problemen blivit akuta i förorterna. Om vi inte kan integrera snabbare finns en risk för att vi har samma problem om tio–tjugo år.

Revisionsu­tskottet kommer ytterligar­e att höra experter och därefter ge ett betänkande med rekommenda­tioner för hur integratio­nen kunde förbättras.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / RONI REKOMAA ?? Integratio­nen måste ge snabbare vägar in till arbete och studier, visar en färsk rapport som riksdagens revisionsu­tskott
■ beställt.
FOTO: LEHTIKUVA / RONI REKOMAA Integratio­nen måste ge snabbare vägar in till arbete och studier, visar en färsk rapport som riksdagens revisionsu­tskott ■ beställt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland