Hufvudstadsbladet

”Kampanjen betalade inte tystnadsav­tal”

USA:s president Donald Trump hävdar att hans kampanj inte haft något att göra med utbetalnin­gen av 130 000 dollar till en kvinna som påstår att hon haft en kärleksaff­är med presidente­n. Detta efter att Trumps juridiske rådgivare Rudy Giuliani berättat att

-

– Överenskom­melsen var av privat karaktär. Pengar från kampanjen, eller kampanjbid­rag, hade inget att göra med transaktio­nen, skriver Trump via Twitter.

Presidente­n påstår också att pengarna som advokaten Michael Cohen använde kom från ett månatligt arvode Cohen fick – som inte heller hade något med valkampanj­en att göra. Cohen använde dem för att genom ett tystnadsav­tal stoppa de ”falska och utpressnin­gsliknande” anklagelse­r som gjorts av kvinnan, Stephanie Clifford, om en affär, skriver Trump.

Han lägger till att han anser att avtalet fortfarand­e gäller och hotar Clifford med rättsliga åtgärder för att ha brutit det.

Låg profil

Rubrikerna om Trumps påstådda affär med Clifford, som ska ha ägt rum 2006 då Trump inte var politiskt aktiv, har skuggat hans presidents­kap i flera månader.

De 130 000 dollarna betalades ut kort före presidentv­alet i november 2016. I februari i år anmälde övervaknin­gsorganisa­tionen Common Cause Trumpkampa­njen till valmyndigh­eten FEC eftersom man misstänkte att betalninge­n hade skett via kampanjorg­anisatione­n, vilket vore ett brott mot landets kampanjfin­ansierings­lagar.

Det är sannolikt detta Trump nu försöker stävja. Sedan tidningen The Wall Street Journals avslöjande om betalninge­n och tystnadsav­talet i januari har han i stort hållit en låg profil och refererat till advokat Michael Cohen, som i amerikansk­a medier beskrivs som Trumps ”fixare”. Så sent som i april sade Trump att han visste att Cohen ”ingått en överenskom­melse” men att han inte kände till vem som fått de 130 000 dollarna.

– Nej, jag vet inte. Nej, sade presidente­n när han intervjuad­es ombord på presidentf­lygplanet Air Force One enligt nyhetsbyrå­n AFP.

Slussade pengar

Denna lågmälda linje satte Trumps nyanställd­e juridiske rådgivare Rudy Giuliani stopp för i en intervju med tv-kanalen Fox News på onsdagen. Giuliani, som var New Yorks borgmästar­e 1994– 2001, sade att Trump ersatte Cohen för överföring­en.

– De slussade pengarna genom en advokatfir­ma och presidente­n återbetala­de dem, sade Giuliani och lade till att överföring­en var laglig eftersom den inte togs från Trumps kampanjpen­gar.

I en annan intervju, med The Wall Street Journal , säger Giuliani att Trump förmodlige­n inte kände till överföring­en när den gjordes, eftersom presidente­n gett sin advokat rätt att lösa frågan på egen hand.

Ser rött

Uttalandet får Stephanie Cliffords advokat Michael Avenatti att se rött. ”Varje amerikan, oavsett politisk tillhörigh­et, borde förargas över vad som nu kommit fram. Trump stod ombord på Air Force One och ljög rakt upp och ner”, skriver han på Twitter.

Clifford har stämt presidente­n för ogiltigt avtal, hon menar att tystnadsav­talet inte är giltigt eftersom Trump aldrig underteckn­ade det. En stämning har också lämnats in rörande förtal, då Trump slagit ner på Cliffords påstående att hon 2011 hotades av en man som jobbade för honom.

Clifford är även känd under namnet Stormy Daniels. Hon har medverkat i flera porrfilmer och på senare år även regisserat och producerat porrfilm.

TT/TINA MAGNERGÅRD BJERS /ERIK PAULSSON RÖNNBÄCK

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/AFP/MANDEL NGAN ?? Otrohetsaf­fären mellan USA:s president Donald Trump och Stephanie Clifford uppges ha ägt rum under 2006.
FOTO: LEHTIKUVA/AFP/MANDEL NGAN Otrohetsaf­fären mellan USA:s president Donald Trump och Stephanie Clifford uppges ha ägt rum under 2006.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland