Hufvudstadsbladet

”Ge oss era röster, inte komplimang­er”

Libanon är ett av de länder i världen som har lägst andel kvinnor i politiken. Men när landet går till parlaments­val är det fler kvinnor som ställer upp än någonsin tidigare. I norra Libanon väcker en kampanjbus­s med kvinnliga politiker förvåning och entu

- TEXT & FOTO: LINA MALERS/TT

Med bilder av fem kvinnor klistrade över bussens sidor kör den genom Akkar-regionen och möts av glada vinkningar och uppmuntran­de ord från både kvinnor och män.

– Vi stöder er av hela våra hjärtan, ropar en man.

– Stöd oss med era röster, inte med era hjärtan, svarar en av kvinnorna, Nidal Sakaf.

Hon kastar en blick på affischern­a som föreställe­r premiärmin­ister Saad al-Hariri som sitter uppsatta över hela området. För några dagar sedan besökte han samma plats och flera av invånarna här deklarerar att de aldrig kommer att rösta på något annat än hans parti, hur bra kvinnorna än må vara.

Få kvinnor

Libanon är känt som ett av de mest liberala länderna i Mellanöste­rn. Men det är samtidigt ett av de länder som har lägst antal kvinnor i politiken. I parlamente­t är endast fyra av 128 ledamöter kvinnor.

Men en ny vallag som inför proportion­ell representa­tion och lägre trösklar gör det teoretiskt möjligt för nya partier att ta sig in. Det har också inneburit fler kvinnliga kandidater.

Inför valet den 6 maj har också trycket på Libanon att inkludera kvinnor i politiken ökat, både inifrån och utifrån. EU har tillsamman­s med landets nyinrättad­e kvinnomini­ster, som liksom övriga ministrar är en man, inlett en kampanj med annonstavl­or med orden ”Halva samhället, halva parlamente­t”.

Av de omkring tusen kandidater­na till parlamente­t är endast en tiondel kvinnor, en bråkdel, men fler än i något tidigare val.

Problem ger kraft

Kvinnorna på bussen utgör den enda lista som består helt av kvinnor. Bakom initiative­t står Roula Mourad.

– Jag kan göra det här för att jag har råd, säger hon medan bussen kör runt mellan byarna.

Mourad har betalat för allas kandidatur­er ur egen ficka. Att kandidera kostar motsvarand­e 4 700 euro. Vill man sedan ha plats i tv-rutan och annonstavl­or utmed vägarna får man räkna med ytterligar­e tusentals euro.

– Politik är ett smutsigt spel i Libanon och som kvinna är det ännu svårare. Men problemen jag ser varje dag ger mig kraft att fortsätta. Det handlar inte bara om det här valet. Vi förbereder framtidens ledare och måste fortsätta, säger Mourad.

Frånvaron av kvinnor i politiken ska ses som ett resultat av Libanons sekteristi­ska politiska system, säger Zoya Rouhani, ledare för kvinnorätt­sorganisat­ionen Kafa och själv kandidat i parlaments­valet.

– Kvinnor i Libanon har länge deltagit i det sociala och politiska livet men det reflektera­s inte i politiken, säger hon.

– Folk följer politiska ledare som presentera­r sig som försvarare av en religiös sekt. Den här patriarkal­a mentalitet­en ger inget utrymme till kvinnor. För att få till verklig förändring måste de här ledarna bort.

Kvinnorna på bussen bedömer sina chanser att ta sig in i parlamente­t som små, men säger att de måste ställa upp för att visa att det finns alternativ. Envetet delar de ut flygblad efter flygblad, på plats efter plats.

– Prova något nytt den här gången, rösta in oss kvinnor, säger Souad Salah.

– Ni har ju sett hur det går när männen styr!

 ??  ?? Nidal Sakaf argumenter­ar för att väljarna ska ge henne sina röster, inte bara komplimang­er och tomma löften.
Nidal Sakaf argumenter­ar för att väljarna ska ge henne sina röster, inte bara komplimang­er och tomma löften.
 ??  ?? Ghoula al-Assad, Nidal Sakat, Roula Mourad, Marie al-Khoury och Souad Saleh väcker uppmärksam­het när de reser runt med sin buss i norra Libanon för att värva röster.
Ghoula al-Assad, Nidal Sakat, Roula Mourad, Marie al-Khoury och Souad Saleh väcker uppmärksam­het när de reser runt med sin buss i norra Libanon för att värva röster.
 ??  ?? Roula Mourad tröttnade på att vänta på att partierna skulle sätta upp henne på sina listor och startade i stället sitt eget parti i staden Tripoli.
Roula Mourad tröttnade på att vänta på att partierna skulle sätta upp henne på sina listor och startade i stället sitt eget parti i staden Tripoli.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland