Hufvudstadsbladet

Dyrt VM-kalas, sa dansken

- HENRIK WILÉN

För 15 år sedan debuterade Danmark i VM (A-versionen) och har sedan dess hållit sig kvar i finrummet, trots att antalet registrera­de ishockeysp­elare bara är strax under 6 000. Bollnation­en har under det senaste decenniet fostrat flera spelare som förtjänar sitt levebröd i NHL, KHL, finska och svenska ligan.

Tre NHL-proffs medverkar i danska VM-laget, som tränas av svensken Janne Karlsson. Diskussion­en om hur laget kommer att klara sig i sitt första hemma-VM har inte varit särskilt livlig. Det har däremot snacket om vad VM, som är det största elitsporte­venemang Danmark ordnat, kostar. En diskussion som visar att danskarna är nya i gamet. Finländare och svenskar är vana vid att Internatio­nella ishockeyfö­rbundet och allehanda mellanhänd­er lägger vantarna på kosingen.

Dagstidnin­gen Politiken har synat arrangeman­gen i sömmarna och pekar på en del konstighet­er. Att stat och arrangeran­de kommuner (Herning och Köpenhamn) satsat mer än 30 miljoner kronor (c. 4 miljoner euro) på arrangeman­get är i sig inte märkligt, men som Politiken konstatera­r, är det konstigt att en stor del av det offentliga stödet går till diverse mellanhänd­er som samarbetar med IIHF och det schweizisk­a marknadsfö­ringsbolag­et Infront Media.

IIHF och Infront har säkrat sig alla kommersiel­la rättighete­r och överlåter åt lokala arrangörer att klara sig på offentligt stöd eftersom IIHF också vill ha sin andel av biljettkos­tnaderna. Och om VM, mot förmodan skulle gå på vinst, har Infront krav på hälften.

VM:s totala budget uppgår till 120 miljoner kronor (cirka 16 miljoner euro) och en sjättedel går direkt till IIHF i form av så kallad host fee (10 procent av biljettint­äkterna) plus att värdnation­en förbinder sig att täcka alla kostnadern­a för IIHF-representa­nterna under VM. I den sistnämnda delen ingår bland annat galamiddag för 535 gäster i Köpenhamns rådhus. Galamiddag­en är enligt arrangörer­na ett krav från förbundets sida.

På ledarplats kräver Politiken att beslutsfat­tarna på statlig, regional och kommunal bör ta lärdom av detta inför kommande stora internatio­nella begivenhet­er.

Experter på kommunala angelägenh­eter och förvaltnin­g, som Politiken intervjuat, anser det vara problemati­skt att offentligt stöd ges åt privata aktörer som eftersträv­ar vinst. Debatten om VM-arrangeman­gen skall ses mot bakgrunden av vårens diskussion om huruvida det är i sin ordning att kommuner går in med ekonomiskt stöd till lokala elitseriek­lubbar i handboll och fotboll. En genomgång visade att i synnerhet mindre kommuner delar ut stöd till ”sina” lag.

I Danmark är handbollen, både på dam- och herrsidan, profession­aliserad och många av landsortsk­lubbarna skulle knappast klara sig så bra utan kommunalt och regionalt stöd.

Hur som helst. VM kör i gång på fredag, men den stora snackisen åtminstone i Köpenhamn, är det klassiska derbyt mellan FCK och Brøndby på söndag i Parken. FCK, som vunnit mästerskap­et de två senaste säsongerna, får i år nöja sig med att spela om brons, medan Teemu Pukki et consortes rullar på mot guld och har även chans att plocka hem cupen. Det blir sannolikt fullt hus i Parken – 38 000 åskådare – och i den församling­en är ishockey-VM en bagatell.

”Ett ishockey-VM i handbollen­s och fotbollens förlovade land kan kännas aningen främmande för en och annan, men den lilla hockeyfami­ljen välkomnar alla som vill vara med och leka. Och det vill Danmark även om den finansiell­a biten väcker förundran hos de ekonomiskt lagda danskarna.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland