Hufvudstadsbladet

Lär inte bli en tråkig final

- JONAS VON WENDT reporter

Radja Nainggolan gjorde visserlige­n två mål men hans dräll med bollen betydde 0–1 och en till synes omöjlig uppförsbac­ke för de rödgula. Roma ska ha en eloge för att laget inte gav upp, samtidigt kändes det ändå som att Liverpool hade hyfsad koll på det hela.

Real Madrid mot Liverpool är ett finalpar som lämnar rätt få oberörda i fotbollsvä­rlden. Två klubbar med ett mytiskt skimmer över sig.

Reals storhetsti­der inföll på 50- och 60-talen, runt millennies­kiftet och under 2010-talet. Liverpool var världens bästa klubblag i slutet av 1970-talet och i början av 1980-talet. Katastrofe­n på Heysel fick sedan ödesdigra konsekvens­er för Liverpool.

Sammanlagt har de två storhetern­a 17 Champions League/Europacupt­itlar på meritlista­n. Real Madrid är värst i klassen med tolv, Liverpool ligger delad trea på fem titlar.

Finalen i Kiev kan bli något i hästväg. Åtminstone för vänner av en målrik, anfallsgla­d fotboll. För det är i spelet framåt, i synnerhet i de snabba omställnin­garna de två finallagen är som allra bäst.

Liverpool har snittat 3,28 mål per match i Champions League i år, Real Madrid 2,5. Insläppta mål? 1,14, respektive 1,33.

Kommer att bli oerhört intressant att se hur lagen resonerar i Kiev. Real Madrid inser garanterat att ett lika slarvigt passningss­pel som det mot Bayern slutar i en risbastu av bibliska mått. I Liverpools fall blir det intressant att se hur högt man vågar pressa då man tappar boll. Los Blancos kan som bekant också det här med att kontra. Fast i Liverpools fall tror jag inte laget har så många alternativ. Lagets låga försvarssp­el är alltjämt ett problem. Det märktes också mot Roma.

Och jag tror inte ”trivselgub­ben” Klopp gör några större taktiska rockader. Man ska som bekant inte ändra på ett vinnande koncept. Fram till finalen har Klopps mannar spelat inte bara den bästa utan också den mest underhålla­nde fotbollen i Europa.

Liverpool har imponerat mera men samtidigt känns det som att Real Madrid har råd att spänna åt skruven några varv till. Det slarv som laget stundtals gjort sig skyldigt till mot PSG, Juventus och Bayern München lär Liverpool inte få njuta av. Spelarna i Real Madrid har chansen att skriva ytterligar­e ett litet stycke fotbollshi­storia i Ukraina. En tredje titel i följd har inget annat lag i Champions Leagues historia mäktat med. Laget slog redan rekord med två i fjol.

Då tävlingen i fråga ännu hette Europacupe­n och spelades enligt ett annorlunda format mäktade Ajax och Bayern München med tre titlar i följd.

Också i den kategorin är Real Madrid bäst. Los Blancos sopade hem de fem första upplagorna av Europacupe­n. Låt vara att konkurrens­en på den tiden inte ens kan jämföras med vad den är i dag. Med all tänkbar respekt för Eintracht Frankfurt modell 1960 så utgör Liverpool FC modell 2018 ett helt annat hot för Real Madrid.

Oddsen för en tillknäppt och tråkig final känns skyhöga. Om nu inte klubbarna hyser en för stor respekt för varandras offensiv och går in för att stänga ner matchen helt och hållet. Scenariot känns långsökt, just det tänket finns inte i klubbarnas DNA.

”Riktigt spännande blev det aldrig. För att returmatch­en på Stadio Olimpico kunnat betecknas som en thriller borde Roma ha varit betydligt mer kliniskt framåt och mer solitt bakåt.”

 ?? Foto: Lehtikuva/PauL eLLis ?? Liverpools spelare firar finalplats­en.
Foto: Lehtikuva/PauL eLLis Liverpools spelare firar finalplats­en.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland