Hufvudstadsbladet

Så man får lust att gråta

- KRISTER UGGELDAHL

Det är lätt att göra sig lustig över det faktum att The Death of Stalin i ”hemlandet” – det är ju fråga om en brittisk produktion – är förbjuden frukt.

Men tänk om vi vänder på steken och föreställe­r oss att någon skulle dra ner byxorna på exempelvis Urho Kekkonen. Inte så himla kul, tänkte väl det.

Poängen är att det här med censur sällan eller aldrig varit en god idé, historiskt sett. Plus att komiken är en konstart som förtjänar att tas på allvar – förutsatt att den satiriska skärpan finns där.

I den meningen får Monty Pythons The Life of Brian (1979) fullt godkänt, låt sen vara att filmen inte föll alla i smaken. Samma med Charlie Chaplins Diktatorn (1940) och Mel Brooks Det våras för Hitler (1967).

Det som gör den ryska censurment­aliteten så motbjudand­e är att det handlar om en tyrann som direkt eller indirekt hade livet av miljontals människor, även han.

Eller som regissören Armando Iannucci konstatera­r efter sina besök i den ryska huvudstade­n: att man i dagens Berlin skulle hänga upp porträtt av Hitler är rätt och slätt otänkbart. Så inte i Moskva där Stalinkult­en fortfarand­e gör sig gällande.

Den politiskt spetsade paranoian, en sovjetisk-rysk paradgren, gör inte saken bättre. Talande är att The Death of Stalin framställt­s som ett led i västländer­nas ”ideologisk­a krigföring”, tänka sig.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland