Hufvudstadsbladet

Med kärlek, sannerlige­n

- KRISTER UGGELDAHL

Love, Simon är en ungdomskom­edi som frilansar som generation­sdrama och toleransup­prop. UNGDOMSDRA­MA/KOMEDI

Love, Simon

HHHHI Regi: Greg Berlanti. Manus: Elizabeth Berger och Isaac Aptaker, efter en roman av Becky Albertalli. Foto: John Guleserian. I rollerna: Nick Robinson, Jennifer Garner, Josh Duhamel.

Det finns ungdomsfil­mer och ungdomsfil­mer, och så finns det de som den välbekanta high school-inramninge­n till trots sticker ut. Detta tack vare ett tilltal som inte nödvändigt­vis är bundet till plats och ställe.

Greg Berlantis Love, Simon är en sådan film, en ”ungdomskom­edi” som frilansar som generation­sdrama och toleransup­prop.

I garderoben

Det handlar om Simon Spier, sjutton år, en som han själv uttrycker det kille med ett ”helt normalt liv”: mamma, pappa och lillasyste­r, massor av kompisar, inga problem i skolan, med i skolmusika­len.

Men se Simon (Nick Robinson) bär på en hemlighet: han är gay, homosexuel­l. Att komma ut ur garderoben är dock inte aktuellt, varför rådda till det?

Vändpunkte­n kommer när ”Blue” på ett chattforum låter förstå att även han har en hemlighet. Vad synd då att den allt tätare korrespond­ensen läcker till en klasskamra­t som då inte drar sig för att insistera på en liten gentjänst: kunde Simon tänka sig att para ihop honom och Simons bästis Abby (Alexandra Shipp)?

Ärligt och genuint

Det är upptakten till en relationsk­arusell som ingalunda saknar komiska drag, bland dem en sekvens där man vänder upp och ner på garderobsp­roblematik­en. Underförst­ått: varför är det endast de homosexuel­la som ska komma ut?

Inte för att Love, Simon nöjer sig med de satiriska slängarna. I något skede blir det på riktigt dramatiskt, men utan att det dramaturgi­ska bygget för den skull vacklar. Det mesta här är ärligt och genuint, inklusive mamma Jennifer Garners och pappa Josh Duhamels sätt att hantera saken.

Knappast stör det att filmen i Nick Robinson (Everything, Everything) har den mest stryktålig­a och sympatiska av hjältar. Det är bara att kapitulera.

 ?? FOTO: BEN ROTHSTEIN ?? Nick Robinson i filmatiser­ingen av Becky Albertalli­s ungdomsrom­an som även finns på svenska.
FOTO: BEN ROTHSTEIN Nick Robinson i filmatiser­ingen av Becky Albertalli­s ungdomsrom­an som även finns på svenska.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland