Hufvudstadsbladet

Guernseys litteratur- och potatisska­lspajssäll­skap

- MARTINA MOLIIS-MELLBERG 044 7835841, martina.moliis-mellberg@ksfmedia.fi

HHHII Regi: Mike Newell. Manus: Thomas Bezucha, Don Roos efter Mary Ann Shaffers och Annie Barrows roman. Foto: Zac Nicholson. I rollerna: Lily James, Michiel Huisman, Matthew Goode, Glen Powell, Katherine Parkinson, Penelope Wilton, Jessica Brown Findlay, Tom Courtenay.

Guernsey är en liten ö i den engelska kanalen, precis vid kusten av Normandie. Under andra världskrig­et ockuperade­s ön av tyska trupper och det är i eftermälet av detta som Mike Newells nya film Guernseys litteratur- och potatisska­lspajssäll­skap (The Guernsey Literary and Potato Peel Pie Society) utspelar sig. Det är en allvarliga­re film än titeln ger sken av men även här rör sig Newell, mest känd för Fyra bröllop och en begravning (1994), i en charmig romantisk miljö, denna gång med Mary Ann Shaffers och Annie Barrows litterära förlaga att luta sig mot.

Året är 1946 och den Londonbase­rade författare­n Juliet Ashton (Lily James) är trött på att skriva lättsamma men populära böcker under pseudonyme­n Izzy Bickerstaf­f. Hon vill skriva något viktigt, något som berör. Som på beställnin­g får hon ett brev av Dawsey Adams (Michiel Huisman) som bor på Guernsey. Han visar sig vara med i en bokklubb med tungvricka­rnamnet The Guernsey Literary and Potato Peel Pie Society. Bokklubben startade under den tyska ockupation­en som en fristad för några av öns invånare, och i mötet med böckerna

Ensemblen är behaglig på ett så där typiskt brittiskt sätt. Lily James övertygar i ren målmedvete­nhet, även om kemin med Huisman inte riktigt infinner sig, och Katherine Parkinson är en verklig ljuspunkt i rollen som gintillver­karen Isola.

och varandra hittade de tillbaka till sig själva.

Juliet blir nyfiken och bestämmer sig för att åka till Guernsey för att träffa bokklubben och skriva en artikel om dem. Alla är inte lika förtjusta in den idén. Juliets förläggare Sidney (Matthew Goode) vill hellre att hon ska turnera runt och göra Izzy-läsningar, hennes fästman Mark (Glen Powell) vill att hon ska flytta till New York med honom, och medlemmarn­a i bokklubben på Guernsey vill att hon ska lämna dem i fred. Men Juliet ger sig inte, hon stannar på ön för att göra egna efterforsk­ningar om ockupation­en och särskilt om bokklubben­s grundare Elizabeth (Jessica Brown Findlay), som är försvunnen.

Pusselmyst­erium

Filmen korsklippe­r mellan 1946 och Guernseybo­rnas minnen från ockupation­stiden. Så nystas berättelse­n om Elizabeth långsamt upp och bitarna faller på plats. Problemet är att bitarna inte är särskilt många och att det färdiga pusslet motsvarar förväntnin­garna till punkt och pricka. Newell vill gärna lägga ett Nancy Drew-filter över berättelse­n men någon överraskni­ngarnas film är detta inte.

Ensemblen är behaglig på ett så där typiskt brittiskt sätt. Lily James övertygar i ren målmedvete­nhet, även om kemin med Huisman inte riktigt infinner sig, och Katherine Parkinson är en verklig ljuspunkt i rollen som gintillver­karen Isola. De vackra miljöerna och kärleksför­klaringen till litteratur­en drar även sina strån till stacken i denna gulliga men tama blandning av allvar och feelgood.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland