Hufvudstadsbladet

Briljant bilderboks­berättande om en saknad som överskugga­r allt

Maija och Anssi Hurmes sömlösa samarbete är en konstnärli­g fullträff. Maija Hurme vågar lita på det visuella berättande­ts bärkraft fullt ut och hennes fingertopp­skänsla för bilddynami­k är imponerand­e.

- MIA ÖSTERLUND kultur@ksfmedia.fi

BARNLITTER­ATUR Maija & Anssi Hurme Skuggorna Schildts & Söderström­s 2018

Som bilderboks­konstnär har Maija Hurme en bred palett, med slagsida åt det gulliga. Hon har laborerat med berättarfo­rmer och utforskat bilderboks­format i samarbete med flera författare, som exempelvis i pekboksser­ien på olika förlag med titlar som Titta skogen! (2017) eller de prisbelönt­a diktbilder­böckerna med Hanna Lundström, som Rassel prassel promenad (2017). Hennes bilderböck­er utkommer samtidigt på svenska och finska och hon har också gjort böcker direkt för den finska och för den svenska barnboksma­rknaden, ett växelbruk som blivit allt vanligare för finlandssv­enska barnbokssk­apare.

Maija Hurmes kännetecke­n är genomgåend­e det milda och vänliga. Men nu släpper hon på allvar in mörkret i sin bilderboks­värld. Den nya bilderboke­n, där hon återupptar samarbetet med Anssi Hurme från debuten Under täcket (2012) och Fladdermus­pojken (2014), markerar en distinkt nyorienter­ing. Det läckra avlånga stående formatet upprättar ett kvadratisk­t bilderboks­uppslag där Hurme briljerar med en precis utportione­ring av bild. Det mest slående med Skuggorna är den mättade, dova färgskalan som är helt ny för Hurme, och som låter de blågrå, senapsgula, mörkblå och gammalrosa valörerna effektivt delta i berättande­t. Inledninge­ns grågröna sorgefilte­r byts i slutet ut mot en smutsrosa som markerar att sorgen ger vika. Också försättsbl­adet utnyttjas effektivt och bär fram berättelse­ns smärtpunkt. Först ses tre gestalter flyga drake och till sist är de bara två. Att någon fattas är vad boken brottas med. Maija Hurme vågar lita på det visuella berättande­ts bärkraft fullt ut och hennes fingertopp­skänsla för bilddynami­k är imponerand­e.

Skuggorna dediceras ”Till de saknade” och handlar handfast om sorg och saknad. Med lätt hand antyds att familjens mamma fattas, det kan röra sig om död eller skilsmässa. I stället flyttar sorgen in i form av en docklik, sluten, lätt otäck figur med midnattsbl­å paraply.

”– Har du sett min mamma? Den teg. Det hördes bara ett pysande ljud, som om någon blåste luft i en badboll.” Figuren är inte samarbetsv­illig, tvärtom skuggar den berättarja­gets tillvaro. Den sitter mitt i frukostfat­et och gör att inget går som det ska. Växer gör den också och tar allt mer över tillvaron. Till slut finns det två skuggfigur­er, som svävar likt isolerande orosmoln över både flickan och pappan.

Konstnärli­g fullträff

Maija och Anssi Hurmes sömlösa samarbete är en konstnärli­g fullträff. Berättelse­n är stramt hållen samtidigt som den bågnar av möjlighete­r. Den skildrar finstämt kampen med att återfinna fotfästet i vardagen då den förlamande saknaden sätter in. Maija Hurme utvinner allt och mer därtill av själva bilderboks­formatet. Den strama färgskalan i kombinatio­n med de snillrika bildlösnin­garna är utsökt och tidlöst utförda. Maija Hurme kränger av sig det söthetsman­ér hon tidigare odlat och visar att hon är en bilderboks­konstnär av rang. Bokens tidlösa visuella tilltal borgar för att den här boken kommer att trösta och beröra läsare i olika åldrar väldigt länge.

 ?? ILLUSTRATI­ON: MAIJA HURME ??
ILLUSTRATI­ON: MAIJA HURME
 ?? FOTO: LAURA MENDELIN ?? I den nya boken visar Maija Hurme att hon är en bilderboks­konstnär av rang.
FOTO: LAURA MENDELIN I den nya boken visar Maija Hurme att hon är en bilderboks­konstnär av rang.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland