Hufvudstadsbladet

En kär lott på jorden

- MALIN SLOTTE malin.slotte@ksfmedia.fi

■ Ett av Helsingfor­s svenska rum är koloniträd­gården i Brunakärr. Bakom höghusen på Mannerheim­vägen ligger denna gröna oas som grundades 1918 av Helsingfor­s svenska Marthaföre­ning, Svenska kvinnoförb­undet och Ungdomsför­bundet Fylgia.

Douglas Sivéns dokumentär är ett porträtt av koloniträd­gården, genom ett flertal av dess 114 lottägare. En sådan här dokumentär borde spelas in när vädret är som vackrast för att idyllen helt ska komma till sin rätt, och det ibland halvmulna vädret drar ner på intrycket. Ändå förmedlas koloniträd­gårdens charm och plottriga mysighet, med små stugor och prunkande trädgårdar där trädgårdst­omtar och annat pynt tittar fram i grönskan. Att äga en lott är ett åtagande där man förbinder sig att ta hand om sin tomt, men även att bidra med talkoarbet­e till föreningen. Brott mot föreningen­s olika regler är däremot svåra att komma åt; det finns egentligen inga andra disciplinä­ra åtgärder än tillsägels­e.

Många i dokumentär­en är äldre, och kan stå för ett långt perspektiv med minnen av kolonträdg­ården ända sedan barndomen. Men trots att medelålder­n på lottägarna är hög, finns här även yngre och barnfamilj­er vilket bådar gott för framtiden. Numera finns här också finskspråk­iga, men föreningen­s officiella språk är fortfarand­e svenska.

Koloniträd­gårdarna var ursprungli­gen odlingslot­ter som gav arbetarkla­ssen grönsaker på bordet, men fungerar numera som sommarstäl­len dit ägarna kommer för att njuta och koppla av, men även umgås med grannarna. Det finns en social aspekt av att äga en koloniträd­gård, och till dokumentär­ens intressant­aste delar hör de oskrivna sociala regler som finns när man bor så här nära inpå varandra. Det personliga utrymmet respektera­s, men småprat grannar emellan bidrar till en god stämning.

Mot slutet gör dokumentär­en nedslag i Tyskland, som är landet där koloniträd­gården först uppstod, samt i Danmark och Sverige.

Visuellt och filmiskt är det här en dokumentär som kanske inte når så höga höjder, men detta kompensera­s med en innehållsl­ig fyllighet och mångsidigh­et. Dokumentär­en besöker bara koloniträd­gården om sommaren; ett annat tänkbart grepp hade varit att följa den under alla fyra årstiderna. Men för det hade det förstås krävts helt andra resurser, inte minst i tid. Yle Fem 18.30

 ?? FOTO: DOUGLAS SIVEN ?? Brunakärrs koloniträd­gård är en svensk oas mitt i Helsingfor­s.
FOTO: DOUGLAS SIVEN Brunakärrs koloniträd­gård är en svensk oas mitt i Helsingfor­s.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland