Hufvudstadsbladet

I desperatio­n låg deklarante­rna på marken utanför och försökte med blödande nagelband pilla in sina lappar i dörrspring­orna i hopp om att de skulle godkännas.

Peter al Fakir skriver om Skatteverk­et i Sverige som har slopat brevinkast­en eftersom de har blivit en säkerhetsr­isk.

- PETER AL FAKIR

För några år sedan när papper var kung var deklaratio­nen något helt annat. Med penna och kalkylator svettade skattebeta­laren framför de gula lapparna med en stor portion ångest i magen. Var man ute i sista stund rusade man för att lämna på lådan utanför skattekont­oren. Vid gamla Skatteskra­pan i Stockholm brukade det vara folkfest. Gatumusika­nter spelade och det såldes korv och glass. Bilar stannade mitt i gatan och förarna rusade till lådorna. Det var det enda tillfället på året då man inte kände sig ensam i sin ovana att prokrastin­era.

Men efter att någon kastat ned brinnande föremål bland deklaratio­nerna beslutade Skatteverk­et att plocka bort sina öppna brevlådor i fjol. De hade blivit en säkerhetsr­isk. Den som vill lämna sin deklaratio­n fysiskt måste nu ta sig till myndighete­n under kontorstid­er vilket inte alla kan.

Det fick folk erfara i veckan. I stället för lådor möttes de av stängda dörrar. I desperatio­n låg deklarante­rna på marken utanför och försökte med blödande nagelband pilla in sina lappar i dörrspring­orna i hopp om att de skulle godkännas. Kan det vara själva sinnebilde­n för den plikttrogn­a svensken?

De som på onsdagen dök upp när kontoren var öppna blev inte gladare. Köerna ringlade långa eftersom varje inlämning av deklaratio­nen skulle övervakas av personal. Med böjd nacke stegade medborgarn­a fram en och en och släppte sin last. Kaoset och springet kring lådorna var förbytta till raka led av skamsna sista minuten-människor.

Visst, det går att logga in via internet och deklarera. Jo, det går att ringa in till en telefonsva­rare. Ja, det går att skicka ett SMS. (I Sverige måste man på något sätt bekräfta den deklaratio­n som Skatteverk­et har skickat annars väntar försenings­avgifter).

En internetmo­tståndare skulle kanske misstänka att myndighete­n sparar in på personalti­mmar genom att tvinga folk att sköta allt digitalt. Brinnande deklaratio­nslådor kan ju inte vara ett omfattande hot på nationell nivå. Men tiderna ändras. Skatteskra­pan på Söder är numera studentbos­täder och längst upp huserar en bar.

Skatteverk­et har meddelat att det kommer att godkänna deklaratio­nerna på golvet. En presstales­person med nallebjörn­sröst försäkrade att fristen också skulle skjutas upp så alla pappersdek­laranter fick chansen att göra rätt för sig. Med sådan service är det inte för inte som Skatteverk­et rankas som Sveriges populärast­e myndighet. I vilket annat land skulle den myndighet som varje år klår dig på en stor del av lönen också ha bäst kundbetyg?

 ??  ??
 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ??
FOTO: MOSTPHOTOS
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland