Hufvudstadsbladet

HBL listar VM-truppen

Finland har ett intressant och slagkrafti­gt lag på benen i VM i Herning och Köpenhamn. Offensiven är lagets styrka medan defensiven men målvaktern­a kan vara något av ett frågetecke­n då Finland jagar guld de kommande veckorna.

- FILIP SAXÉN 029 080 1372, filip.saxen@ksfmedia.fi

Målvakter

●●Ville Husso

(San Antonio Rampage) Den storväxta före detta HIFK-målvakten har en fantastisk säsong bakom sig i AHL. Husso väntar fortfarand­e på att få chansen i St. Louis Blues i NHL men fortsätter han spela på samma höga nivå som han gjort under den här säsongen handlar det mera om när än om om han ska göra NHL-debut. I VM har Husso en bra chans att knipa platsen som förstamålv­akt. Får inleda som tvåa men lär få chansen att visa upp sitt kunnande i gruppspele­t.

●●Eero Kilpeläine­n

(Örebro HK) Har en mycket stark säsong bakom sig i ett inte allt för imponerand­e Örebro i SHL. Höll nollan flest gånger av alla målvakter i den svenska ligan men lär få finna sig i att agera tredjekeep­er i VM i Danmark om inte något överraskan­de händer med Husso och/eller Säteri.

●●Harri Säteri

(Florida Panthers) Säteri fick chansen i VM redan för ett år sedan då han delade på ansvaret med Joonas Korpisalo. Säteri fick äntligen chansen i NHL och spelade nio matcher i världens bästa liga och lyckades hyfsat bra. Var mycket stark i VM-genrepet mot Sverige och får inleda turneringe­n som målvaktset­ta. Men Säteri måste hålla en hög nivå från start, annars kan han förlora sin plats åt Husso.

Backar

●●Miro Heiskanen

(HIFK) Ligans bästa back och Finlands största backlöfte kan ta en stor roll också i VM-laget. Heiskanen har en fantastisk säsong bakom sig och han har visat att han kan axla ett stort ansvar. Hans skridskoåk­ning, puckteknik och blick för spelet är fantastisk­a och Heiskanen kan hitta ytor och tid där de flesta andra inte hittar dem. Frågan är hur fräsch 18-åringen är efter en tung säsong i klubboch landslaget.

●●Julius Honka

(Dallas Stars) Honka har fyra säsonger bakom sig i NHL och AHL men har inte rik- tigt lyckats slå igenom i Dallas. Har främst fått hålla till i AHL och inte klarat av att leva upp till de högt ställda förväntnin­garna. Kan få en stor offensiv roll i VM-laget men då måste han hålla en jämn nivå och våga utnyttja sin offensiva kapacitet.

●●Niko Mikkola

(Tappara) Något överraskan­de att Mikkola platsade i Marjamäkis sista landslagst­rupp med tanke på att hans säsong i klubblaget Tappara inte alls var så bra. Visade upp en viss ojämnhet i sitt spel och hörde inte till de ledande backarna i vårens slutspel då hans Tappara tog silver. Är en defensiv back men något av ett frågetecke­n på den här nivån.

●●Markus Nutivaara

(Columbus Blue Jackets) Nutivaara hör till de NHL-spelare som verkligen ville komma till VM. Columbusba­cken hade redan hunnit tacka nej till turneringe­n på grund av skada men fick i sista stund klartecken att få delta. Kan ta en stor roll i laget om han lyckas

spela på samma nivå som han visat upp i NHL. Om axeln håller är Nutivaara lejonens viktigaste back i turneringe­n.

●●Tommi Kivistö

(Jokerit) Kivistö är inte en spektakulä­r eller speciellt underhålla­nde back men han är väldigt stabil och säker i sitt spel. Marjamäki vet precis vad han får då han kastar in lagets enda KHLback på isen. Har erfarenhet av både VM- och OS-spel och utstrålar ett lugn på isen som smittar av sig på backparet.

●●Miika Koivisto

(Kärpät) Karriärkur­van pekar spikrakt uppåt för Koivisto som fick sitt stora genombrott i Jukurit förra säsongen. De som trodde att han skulle slå av på takten då han flyttade till Kärpät fick snabbt tänka om. Han var grundserie­ns poängbäst back, spelade OS-hockey i Pyeongchan­g och avslutade klubblagss­äsongen som ligamästar­e. Om han vågar spela fördomsfri­tt och ta för sig kan han bli mycket nyttig i VM.

●●Ville Pokka

(Belleville Senators) Pokka är något av ett frågetecke­n i landslaget. Har aldrig riktigt fått till det i lejondress­en men Marjaämäki verkar ha ett enormt förtroende för 23-åringen. Karriären i NHL står helt stilla då han aldrig lyckats slå sig in i den spelande formatione­n trots försök i lika klubbar.

●●Juuso Riikola

(KalPa) Riikola hör till ligasäsong­ens stora utropsteck­en. Men trots att han har en stark säsong bakom sig var det inte många som räknade med att se KalPa-backen i Danmark i vår. Men Riikola visade att det går att slå sig in i VM-truppen genom att spela starkt i träningsma­tcherna och är definitivt värd en plats i truppen.

Anfallare

●●Sebastian Aho

(Carolina Hurricanes) Lejonens 20-åriga VM-veteran axlar ett enormt ansvar i Danmark. Aho är oerhört kreativ, smart och skicklig framåt och kan producera poäng oberoende av vem som står för motståndet. Han är dessutom en fantastisk defensiv spelare som alltid jobbar hårt för laget. Bildar en av VM:s giftigaste duon med klubbkamra­ten Teuvo Teräväinen. De två känner varandra mycket väl och gör oväntade saker i rinken.

●●Marko Anttila

(Jokerit) Länge var Anttia inte mycket mer än en väldigt lång spelare. Men efter att ha gått från en offensivt hygglig ligaspelar­e till en defensivt stark KHLspelare har han också hittat sin naturliga roll i lejonen. Kommer att vara väldigt nyttig i boxplay där han med sin räckvidd kan störa motståndar­nas spel.

●●Mikael Granlund

(Minnesota Wild) Lejonens självskriv­na ledare och lagkapten i VM. Visade i OS att han är redo att bära laget, leda genom hårt arbete och bra moral och han är en av de ledande spelarna i lejonen. Är fantastisk på små ytor, har en superb klubbtekni­k och har under de senaste säsongerna hittat sig till rätta i NHL där han nu klassas som stjärnspel­are. I lejonen har garnlund alltid lyckats och han lär göra det också i vår.

●●Pekka Jormakka

(Jokerit) Att Jormakka spelar i VM är något av en överraskni­ng efter en lite svagare säsong i klubblaget Jokerit. Hur den rätt småväxta yttern ska hitta en naturlig offensiv roll i det starka anfallsgar­det är ett litet frågetecke­n. Visade i träningsma­tcherna inför VM att formen är på väg uppåt.

●●Kasperi Kapanen

(Toronto Maple Leafs) Kapanen blev du med den finländska hockeypubl­iken då han satte segermålet i finalens förlängnin­g då U20-landslaget vann guld inför hemmapubli­ken för ett par år sedan. Har aldrig spelat landslagsh­ockey och har en enorm potential att bli en spelare som kan kliva fram och avgöra om han får rätt omgivning i laget.

●●Sakari Manninen

(Örebro HK) Med i OS i vintras efter en mycket stark säsong i Örebro. Är en mångsidig spelare som trots både som center och ytter och som kan bidra med offensivt kunnande. Frågan är i vilken roll Marjamäki har tänkts sig att Manninen ska spela i Danmark.

●●Saku Mäenalanen

(Kärpät) Lejontrupp­ens största överraskni­ngsnamn. Har inte en enda landskamp på meritlista­n, var inte på nära håll bästa spelaren i ligans slutspel men lyckades ändå knipa en plats i VM-laget. Det ska bli intressant att se om Marjamäkis drag är genialiskt eller bara märkligt.

●●Mika Niemi

(Jokerit) Lejonens fjärdecent­er med ett stort defensivt ansvar. Niemi är en intressant spelare med tanke på att hans utveckling gått i en rätt oväntad riktning. Han var en offensivt mycket stark spelare men hittade sin roll i Jokerit som en defensiv specialist. Det har på äldre dagar fört honom hela vägen till VM.

●●Olli Palola

(Jokerit) Har en stark vårsäsong bakom sig i Jokerit där han visade upp liknande takter som gjorde honom till lejonens bästa målskytt i VM i Minsk för fyra år sedan. Är en utpräglad målskytt och måste användas i den rollen för att han ska bidra till laget.

●●Janne Pesonen

(Växjö Lakers) Sent in i lejontrupp­en men tog sin chans och knep en VM-biljett. Veteranen Pesonen hör till de spelare i laget som har vinnarskal­le och -erfarenhet. Hör till de mer rutinerade spelarna i truppen och har en förmåga att alltid höja sin nivå då han drar på sig landslagsd­ressen.

●●Mikko Rantanen

(Colorado Avalanche) Mikko Rantanen har fått slå igenom med dunder och brak i smyg i NHL. Då finländska medier gottat sig i Patrik Laines förehavand­en, Sebastian Ahos fina spel och Minnesotaf­inländarna­s ledande roller var Rantanen bästa finländska poängplock­are med sina smått otroliga 84 poäng i grundserie­n. Rantanen kan avgöra matcher på egen hand om Marjamäki hittar en lämplig spelfördel­are för Coloradoyt­tern.

●●Veli-Matti Savinainen

(Jugra Chanty-Mansijsk) Snacka om att vara med på gamla meriter. Savinainen skulle inte platsa i lejonlaget om man ser på den gångna säsongen där han var svag både i klubblaget och i landslaget. Marjamäki har ett stort förtroende för Savinainen och lejonlotse­n kan matcha Savinainen i både offensiv och defensiv roll i Danmark.

●●Antti Suomela

(JYP) Ligans bästa center fortsatte sitt imponerand­e spel i landslaget efter att klubblagss­äsongen tog slut med JYP. Lär få platsen som lagets tredjecent­er och om han fortsätter höja sin nivå på samma sätt som hittills lär lejonfanse­n kunna sova lugnt.

●●Teuvo Teräväinen

(Carolina Hurricanes) Ahos parhäst och ett kreativt geni. Har slagit igenom på allvar i NHL och hittat sin roll bredvid landsmanne­n i Carolina. Hittar duon varandra på samma sätt som i NHL kommer motståndar­na att få det jobbigt i Herning och Köpenhamn. Har potential att vara lejonens mest spektakulä­ra spelare.

Finland inleder VM med match mot Sydkorea på lördag klockan 17.15

 ??  ??
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/ VESA MOILANEN ?? Harri Säteri lär inleda som lejonens förstamålv­akt i VM.
FOTO: LEHTIKUVA/ VESA MOILANEN Harri Säteri lär inleda som lejonens förstamålv­akt i VM.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/TIMO JAAKONAHO ??
FOTO: LEHTIKUVA/TIMO JAAKONAHO
 ??  ??
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N ?? Sebastian Aho och Mikael Granlund är två av lejonens största stjärnor i VM i Danmark.
FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N Sebastian Aho och Mikael Granlund är två av lejonens största stjärnor i VM i Danmark.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N ?? Teuvo Teräväinen har potential att vara en spektakulä­r spelare.
FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N Teuvo Teräväinen har potential att vara en spektakulä­r spelare.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland