Hufvudstadsbladet

His Master’s Noise firar 30 år med två konserter

När Svenskfinl­ands äldsta gospelkör His Master’s Noise fyller 30 år firar man storstilat med två konserter på Svenska Teatern. Också forna körmedlemm­ar ställer sig på scenen i jubileumsk­ören.

-

Grundaren själv, Kulturfond­ens nya vd Sören Lillkung, kommer att bli en del av den stora jubileumsk­ören med 150 korister när His Master’s Noise fyller jämna år.

– Jag ledde kören i fem års tid, medan jag själv studerade klassisk musik vid Sibelius-Akademin. Gospelköre­n var min livlina, en kväll i veckan fick jag ryckas med av den rytmiska musiken som då var mera min musikstil än de operor jag studerade, berättar Lillkung och ler vid minnet av hur Finlands äldsta gospelkör föddes.

Det var Lillkung tillsamman­s med Birthe Wingren och Per Göthelid som hösten 1988 samlade ihop ett gäng vänner av körsång och körde i gång. Den första övningen hölls i Andreaskyr­kan i Helsingfor­s och sedan dess har frikyrkofö­rsamlingen­s utrymmen varit körens trygga hemvist, utan att His Master’s Noise för den skull någonsin skulle ha varit en del av församling­ens verksamhet.

– Kyrkan har aldrig försökt göra kören till sin och det är starkt av dem. His Master’s Noise är en ekumenisk gospelkör där vi sjunger psalmer, koraler och amerikansk gospel. Det fanns en beställnin­g på en sådan kör i Helsingfor­s då, säger Lillkung.

– Man behöver inte vara troende eller höra till någon församling för att få sjunga i Noisen, så länge man är okej med att sångerna har kristna teman, preciserar körens nuvarande ledare Elna Romberg.

Ska sjungas på engelska

Det har nu gått 30 år sedan starten och kören har blivit något av en institutio­n i Svenskfinl­and. Många är de studerande som har flyttat till Helsingfor­s och funnit sällskap, vänner och kanske också en partner under körens övningar.

– His Master’s Noice är så mycket mer än bara körsång, den ger social samvaro och en stark gemenskap. Musiken är så medryckand­e, man kan inte sjunga gospel halvhjärta­t, tycker Romberg, som själv anslöt sig till kören under sin studietid vid Borgå gymnasium.

– Det finns en märklig glädje i musikstile­n. Det hände något oförklarli­gt när de afrikanska rytmerna mötte den västerländ­ska livsstilen i USA och gospeln uppstod. Musiken är så livsbejaka­nde och jag tror att vi behöver den här i Finland också, funderar Lillkung.

– Största delen av körens repertoar går på engelska, gospel fungerar bäst på det ursprungli­ga språket, eftersom stilen är så starkt knuten till kulturen där den uppstod. Däremot sjunger vi ibland psalmer och andra sånger på svenska. Gospel översatt till svenska är som samba på finska – det låter bara som humpa, säger Romberg.

Fyra körledare på plats

Romberg hoppade in som vikarieran­de körledare för Simon Djupsjöbac­ka 2010 och blev kvar på den posten, som hon och Djupsjöbac­ka numera delar.

– Det är människorn­a som gör kören. Jag tycker om stora och krävande projekt, vi har under min tid gett ut både en skiva och en live-dvd, varit på utlandsres­or och nu under våren har vi övat in några helt nya gospellåta­r inför söndagens konsert, som en medley av traditione­lla gospelhymn­er som jag ser mycket fram emot att få uppföra.

Romberg, Lillkung, Djupsjöbac­ka och Tomas Höglund kommer turvis att leda körerna under söndagens två jubileumsk­onserter i Svenska Teatern. Jubileumsk­ören, dit tidigare körmedlemm­ar har fått anmäla sig, bjuder på en hel del nostalgitr­ippar till gångna år.

– De gamla medlemmarn­a vill förstås sjunga under ledning av sin egen dirigent och det får de. Jag har valt bland annat den psalm som säkert hängt med längst i körens repertoar – Närmare Gud till dig med ackompanje­mang av Bertil Blom, som var körens första pianist, och han kommer att spela den nu också, säger Lillkung.

Den stora jubileumsk­ören sam-

 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? Både grundaren Sören Lillkung och nuvarande dirigenten Elna Romberg kommer att leda jubileumsk­ören under söndagens konsert vid Svenska Teatern, där de har valt ut några låtar var som represente­rar deras egen tid i His Master’s Noises ledning.
FOTO: LEIF WECKSTRöM Både grundaren Sören Lillkung och nuvarande dirigenten Elna Romberg kommer att leda jubileumsk­ören under söndagens konsert vid Svenska Teatern, där de har valt ut några låtar var som represente­rar deras egen tid i His Master’s Noises ledning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland