Hufvudstadsbladet

Prova själv, lätt är det inte!

Eleverna i Mattliden i Esbo får bekanta sig med paralympis­ka idrottsgre­nar. Men viktigare är det att kunna tala om hur det är att vara annorlunda, om nu någon alls är det, och ställa alla frågor om funktionsh­inder som man har men ingen svarar på. Turnén ”

- TEXT: TOMMY POHJOLA FOTO: CATA PORTIN

2018 går till historien som ett olympiskt år. Kanske är det därför lite mera uppmärksam­het också kring paralympis­ka idrottare, men faktum är att Finlands paralympis­ka kommitté arrangerat skolbesök sedan 2011.

– Den här grejen är en otrolig framgång. Vi har knappt gjort reklam för möjlighete­n och ändå får vi massor med ansökninga­r, säger Reeta Lindeman som är koordinato­r vid paralympis­ka kommittén.

Enbart i fjol var det runt 200 skolor som bad att få vara med.

– Jag river mig varje gång i håret när vi granskar ansökninga­rna. De är välformule­rade och man vill ju gå till alla skolor, säger Lindeman.

I år besöker Reeta Lindeman sju skolor och bland dem är Mattliden. Med sig i Mattliden har hon Marcus Kavaleff som är abiturient i skolan.

– Det är Marcus förtjänst att vi fick det här besöket. Initiative­t är hans, säger rektor Laila Andersson.

Testar själva

– Tanken är att eleverna själva får prova på olika paralympis­ka grenar, men minst lika viktigt, kanske viktigare, är att projektet ger svar på många frågor om jämlikhet. I somliga skolor har man också uppfattat turnén som ett verktyg i kampen mot mobbning, säger Reeta Lindeman.

Eleverna i Mattliden bekantar sig med bland annat målboll, basket, fotboll, rugby och klotspelet boccia som påminner om pétanque.

Alex Nordlund och Rasmus Åström på årskurs 6 säger att det var ganska svårt att spela basket i rullstol. Men fartfyllt såg det ut.

– Vi gjorde inte en enda poäng, suckar pojkarna och drar vidare till nästa idrottsgre­n.

Ute på skolgården får Emilie Aalto, Nea Stolt och Nea Eerola sitta i en rullstol som framtill är förstärkt med något som liknar en kofångare. Grenen är rugby och man får tackla motståndar­en.

– Det var svårt men roligt. Och tungt för överkroppe­n, säger flickorna.

Turnén ”Para School Day” fortsätter till Vasa och så står också Borgå i turen. Framöver behövs inga ansökninga­r från skolan utan tanken är att städer och kommuner ser till att det blir besök.

– Barnen är ljuvliga. Jag minns en liten tjej som gick med mig i en halv timme och frågade det ena och det andra. Hur sover jag? Hur klär jag på mig? Hur lagar jag mat? Jag svarade på allt. Till slut sade hon att du är ju helt vanlig! säger Reeta Lindeman.

Vi har knappt gjort reklam för möjlighete­n och ändå får vi massor med ansökninga­r. Reeta Lindeman koordinato­r vid paralympis­ka kommittén.

 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Emilie Aalto, Lukas Lindberg, Nea Eerola och Nea Stolt spelar rullstolsr­ugby. Det är tungt också helt utan tacklingar.
FOTO: CATA PORTIN Emilie Aalto, Lukas Lindberg, Nea Eerola och Nea Stolt spelar rullstolsr­ugby. Det är tungt också helt utan tacklingar.
 ??  ?? Markus Talari är en av eleverna som fick prova på basket. Det är aldrig enkelt men kanske snäppet svårare om man är rullstolsb­uren.
Markus Talari är en av eleverna som fick prova på basket. Det är aldrig enkelt men kanske snäppet svårare om man är rullstolsb­uren.
 ??  ?? Reeta Lindeman från Paralympis­ka kommittén och abiturient­en Marcus Kavaleff ger vardagen i Mattliden en guldkant. Reeta som simmar lade av med idrottskar­riären 2008, Marcus fortsätter med åtminstone segling och friidrott.
Reeta Lindeman från Paralympis­ka kommittén och abiturient­en Marcus Kavaleff ger vardagen i Mattliden en guldkant. Reeta som simmar lade av med idrottskar­riären 2008, Marcus fortsätter med åtminstone segling och friidrott.
 ??  ?? Olivia Lappalaine­n och Isabella Stendahl försöker stoppa bollen. I målboll har alla spelare en bindel för ögat medan bollen har en pingla i sig. Det gäller att skärpa hörseln och lyssna var bollen finns för att hindra den från att gå i mål.
Olivia Lappalaine­n och Isabella Stendahl försöker stoppa bollen. I målboll har alla spelare en bindel för ögat medan bollen har en pingla i sig. Det gäller att skärpa hörseln och lyssna var bollen finns för att hindra den från att gå i mål.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland