Hufvudstadsbladet

Eutanasimo­tståndarna segrade i riksdagen

Med rösterna 128-60 beslöt riksdagen att förkasta medborgari­nitiativet för eutanasi. Men initiative­t bidrog till att vården i livets slutskede blir föremål för en omfattande utredning.

-

Det medborgari­nitiativ som syftade till att få i gång en lagberedni­ng för legaliseri­ng av eutanasi i Finland förkastade­s i går av riksdagens majoritet.

Omröstning­en föregicks av en debatt under torsdagens plenum där frågans komplexite­t blev tydlig men där en samstämmig­het bland riksdagens partier märktes om att frågan om vård vid livets slutskede kräver lagstiftar­nas uppmärksam­het.

Social- och hälsovårds­utskottet som haft hand om behandling­en av medborgari­nitiativet hade i sitt utlåtande föreslagit att initiative­t förkastas men lade till en kläm om att en arbetsgrup­p tillsätts för att utreda lagstiftni­ngsbehovet för vård i livets slutskede, för palliativ vård och för eutanasi. Klämmen om att starta en utredning godkändes av riksdagen.

En av initiative­t starkaste förespråka­re i riksdagen har varit riksdagsle­damot Stefan Wallin (SFP) som själv tagit initiativ för införandet av eutanasi under sina år som riksdagsle­damot.

I ett pressmedde­lande efter omröstning­en säger Wallin att han är nöjd med att riksdagen gick in för att begära att statsrådet gör en utredning om behovet av lagstiftni­ng om god vård i livets slutskede, om självbestä­mmanderätt­en samt om vård i livets slutskede och eutanasi.

– Även om det förlorande förslaget i omröstning­en tydligt och klart hade förordat en lag om eutanasi är också den vinnande klämmen ett klart steg framåt i arbetet för bättre vård i livets slutskede och en värdigare död, säger Wallin.

”Finländsk modell behövs”

Wallin hoppas att den fortsatta diskussion­en om eutanasi inte klamrar sig fast vid vilken modell man använder i Holland eller Belgien.

– Det behövs en finländsk modell som beaktar våra sätt att resonera i hälsovårds­politiken, kulturen och gällande individens självbestä­mmanderätt. Flera opinionsmä­tningar visar att en solklar majoritet av Finlands folk och en växande andel av läkarkåren numera stöder eutanasi. Medborgari­nitiativet samlade över 60 000 namn på bara fem veckor. Som lagstiftar­e kan vi inte sticka huvudet i sanden inför dessa trender, säger Wallin.

Bakom medborgari­nitiativet står de tidigare riksdagsle­damöterna Esko Seppänen, Iiro Viinanen, Henrik Lax, Osmo Soininvaar­a och Ilkka Taipale.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland