Hufvudstadsbladet

Albansk knarkliga dömdes till långa fängelsest­raff

Ligan tog in drogerna från Sverige. Den längsta domen blev 9 år fängelse. Medlemmarn­a var beväpnade.

-

Esbo tingsrätt har utdelat långa fängelsest­raff till medlemmar i en albansk liga som smugglat in cannabis och kokain från Sverige. Brotten ägde rum våren 2017 och domarna i målet gavs i går.

Sex personer dömdes för grovt narkotikab­rott och en för narkotikab­rott. Två av personerna dömdes därtill för försök till skjutvapen­brott och en för skjutvapen­brott. En del av männen erkände, en del förnekade brotten.

Det längsta fängelsest­raffet gick till ligans huvudman Besnik Shehu, som fick 9 år fängelse för innehav av 16,5 kilo cannabis och 2,7 kilo kokain. Shehu smugglade in narkotikan från Sverige.

Albano Dzurkova fick 7 år fängelse för 16,5 kilo cannabis och 3,6 kilo kokain. Därtill dömdes Dzurkova för skjutvapen­brott och försök till skjutvapen­brott. Rätten gav Dzurkova en strafflind­ring i och med att han samarbetad­e med polisen under utredninge­n av brotten.

Xhildo Kolaj dömdes i sin tur till 4 år 6 månader fängelse för 16,5 kilo cannabis och 200 gram kokain samt försök till skjutvapen­brott. Även Kolaj fick en strafflind­ring för att han samarbetad­e med polisen.

Resten av domarna var mellan 2 år och 9 månader fängelse. För en persons del lade rätten ner åtalen.

Gärningsmä­nnen dömdes även att betala 234 000 euro i ersättning åt staten för ekonomisk vinning.

Centralkri­minalpolis­en (CKP) gav i förra veckan ut en statistik som visade att de albanska knarkligor­na har landstigit i Finland. CKP beskrev ligorna som profession­ella, effektiva och beväpnade.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland