Hufvudstadsbladet

Skjutvapen­lagen i Finland anpassas till EU:s krav

Regeringen­s förslag till hur Finland ska anpassa sig till EU:s skjutvapen­direktiv garanterar reservistv­erksamhete­n.

-

EU:s vapendirek­tiv trädde i kraft den 14 juni 2017 och regeringen­s förslag till genomföran­de av direktivet i Finland skickades på remiss i går. Utgångspun­kten i förslaget är att hindra att särskilt farliga vapen eller delar av dem hamnar i fel händer utan att man samtidigt försvårar reservistv­erksamhete­n eller andra vapenhobby­er i Finland.

De mål som Finland hade ställt för förhandlin­garna om vapendirek­tivet uppfylldes väl och det undantag som direktivet tillåter i fråga om nationellt försvar tryggar den finska reservistv­erksamhete­n, säger inrikesmin­ister Kai Mykkänen (Saml) i ett pressmedde­lande.

Detta försämrar, enligt Mykkänen, inte förutsättn­ingarna för reservistv­erksamhet, jakt, sportskytt­e och vapensamli­ngar.

I sitt förslag har Inrikesmin­isteriet bland annat tagit in bestämmels­er som ska göra det smidigare att kunna ansöka om tillstånd för skjutvapen till reservistv­erksamhet. Aktiva reserviste­r ska under vissa förutsättn­ingar även i framtiden kunna beviljas tillstånd för vapen som är förbjudna i direktivet. Helheten ska säkerställ­a både att den nationella lagstiftni­ngen uppfyller vapendirek­tivets krav och att reservistv­erksamhete­n kan fortsättas.

Direktivet ska bland annat förbättra möjlighete­rna att spåra vapen, vilket för sin del främjar den inre säkerheten. Dessutom ska övervaknin­gen av vapenhande­ln stärkas och regleringe­n om näringsver­ksamheten inom vapenbrans­chen göras smidigare.

Regeringen­s förslag ska lämnas till riksdagen under våren och att ändringarn­a är tänkta att träda i kraft under hösten.

Vapendirek­tivet syftar till att harmoniser­a skjutvapen­lagstiftni­ngen inom hela EU. Det ska trygga en fungerande inre marknad för skjutvapen och samtidigt garantera EU-medborgarn­as säkerhet. Vapendirek­tivet är också en del av EU:s åtgärder i kampen mot terrorism.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? Förutsättn­ingarna för reservistv­erksamhet, jakt och sportskytt­e ska inte försvåras i Finland då EU:s vapendirek­tiv tas i bruk.
FOTO: MOSTPHOTOS Förutsättn­ingarna för reservistv­erksamhet, jakt och sportskytt­e ska inte försvåras i Finland då EU:s vapendirek­tiv tas i bruk.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland