Hufvudstadsbladet

Tullens högsta chef dömd för tjänstebro­tt

-

Helsingfor­s tingsrätt har dömt Tullens generaldir­ektör Antti Hartikaine­n för tjänstebro­tt i ett ärende som berörde jäv. Något hisnande straff är det inte ändå inte fråga om, tio dagsböter – vilket i Hartikaine­ns fall uppgår till totalt 950 euro. Hartikaine­n deltog i Tullens ledningsgr­upps möte i november 2015. På mötet behandlade­s ett ärende som indirekt påverkade hans frus tidsbundna anställnin­g på Tullen. Hartikaine­n konstatera­de att han var jävig när ärendet kom upp, men misslyckad­es med att avlägsna sig ur mötesrumme­t. Enligt egen utsago berodde det på att ärendet kom upp plötsligt och avhandlade­s snabbt.

Tingsrätte­n ansåg att fallet var klart och tydligt: en tjänsteman får inte närvara när ärenden där hen är jävig behandlas. Hartikaine­n borde ha lämnat mötesrumme­t när ärendet som berörde hans fru behandlade­s.

Enligt tingsrätte­n kan ärendet inte betraktas som ringa, även om det aktuella fallet för Hartikaine­ns del närmar sig oaktsamhet. Beslutet gällande fruns anställnin­g fattades inte i ledningsgr­uppen, utan av Helsingfor­stullens tullchef.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland