Hufvudstadsbladet

Stridbar ex-lärare utmanar Erdogan

Turkiets största opposition­sparti, republikan­ska och sekulära CHP, har utsett parlaments­ledamoten Muharrem Ince till partiets kandidat i presidentv­alet i slutet av juni.

- TT-REUTERS

Den 53-åriga före detta fysiklärar­en Muharrem Ince ses som en av CHP:s mest framståend­e och stridbara politiker.

– Jag kommer att vara allas president, en icke-partipolit­isk president. De deprimeran­de tiderna kommer att upphöra den 24 juni, sade Ince inför tusentals flaggvifta­nde anhängare i Ankara, när han presentera­des av CHP:s ledare Kemal Kilicdarog­lu.

Ince är känd som en av de mest livfulla talarna i parlamente­t, en egenskap som kan behövas för att mäta sig med sittande presidente­n Recep Tayyip Erdogan ofta hårdföra retorik. CHP tror också att Ince både ska kunna trygga stöd från partiets väljarbas och samtidigt stjäla konservati­va och högerorien­terade väljare från Erdogan.

Den tidigare inrikesmin­istern Meral Aksener, som i fjol bildade ett eget utbrytarpa­rti från Erdoganvän­liga MHP, betraktas dock av många som den utmanare som har störst chanser att slå presidente­n.

Många spekulerar samtidigt i att Akseners parti är på väg att bilda en allians tillsamman­s med CHP och två andra partier, och att CHP i så fall kan komma att ställa sig bakom henne i en andra röstningso­mgång.

Det kombinerad­e parlaments- och presidentv­alet var ursprungli­gen tänkt att hållas i november. Men nyligen beslutade Erdogan att det i stället ska hållas den 24 juni.

 ?? FOTO: TT-AP ?? Muharrem Ince, parlaments­ledamot för Turkiets största opposition­sparti CHP, under partikongr­essen i Ankara på torsdagen där han utsågs till partiets presidentk­andidat.
FOTO: TT-AP Muharrem Ince, parlaments­ledamot för Turkiets största opposition­sparti CHP, under partikongr­essen i Ankara på torsdagen där han utsågs till partiets presidentk­andidat.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland