Hufvudstadsbladet

Klubbar och kvinnor

- JöRN DONNER författare, feminist Helsingfor­s

I höstas var jag inbjuden till den anrika Reform Club i London för att hålla föredrag. Förutom klädkoden (slips!) var det hela helt angenämt.

Jag fick då höra att man inte samarbetad­e med klubbar utomlands som vägrade kvinnor medlemskap. Därför blev jag lite förvånad över att Suomalaine­n Klubi i Helsingfor­s förekom bland dess samarbetsp­artner. Jag hade tidigare anmodats att söka medlemskap i denna klubb, bland annat därför att far och farfar varit medlemmar. Jag fick nu bekräftels­e på vad jag visste, att den finska klubben inte godkände kvinnor, och kun- de därför lägga medlemsans­ökan åt sidan. Med någon egendomlig kosmetik har den finska klubben kunnat samarbeta med britterna för att man välkomnade kvinnliga medlemmar av Reform Club!

Jag måste medge att jag en tid var medlem av Börsklubbe­n i Helsingfor­s. Men jag har bestämt mig för att bojkotta föreningar och klubbar som med reaktionär­a argument förbjuder kvinnor medlemskap. De har ingenting i vårt demokratis­ka samhälle att göra.

 ??  ?? JäMSTäLLDH­ET
JäMSTäLLDH­ET

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland