Hufvudstadsbladet

En mer human fångvård ger inga politiska poäng

-

I ett fängelse råder extrema förhålland­en. Det gör att en jämförelse av de värderinga­r som råder i ett samhälle blir extra tydlig inom fångvården. En lyckad rehabilite­ring sparar samhället stora summor men frågan är politiskt känslig.

Cellen är minimal. För att få utrymme för några bananer på bordet måste man vara kreativ. Väggen ut mot gången består enbart av galler vilket gör att vakterna har en konstant insyn in i cellen. Toaletten finns bredvid sängen men man får sätta upp en filt som delvis täcker gallren när man ska uträtta sina behov. Fängelsema­ten räcker sällan till för att stilla hungern. Om man inte har pengar att köpa extra mat får man gå omkring och vara småhungrig hela tiden.

Så här ser vardagen ut för fångarna på Attica Correction­al Facility i delstaten New York i USA. Attica är ett av de mest ökända fängelsern­a i västvärlde­n.

Cellen ser ut som ett billigare hotellrum i Finland. Det finns en garderob för kläderna, ett skrivbord, en tv och ett kylskåp. Cellerna har en egen kaklad toalett med dusch. Dörrarna ut till fängelset är bastanta men ger skydd för insyn. I fängelset kan man spela in sin egen musik i en digital musikstudi­o och är man intressera­d av finare matlagning kan man lära sig det i den lilla gourmetres­taurangen som nyligen har öppnat.

Så här ser vardagen ut för fångarna vid Haldens fängelse i Norge. Halden kallas för världens mest humana fängelse.

Både Attica och Halden är fängelser med en maximal säkerhetsn­ivå, vars främsta uppgift är att skydda samhället från individer som utgör en fara. I de här fängelsern­a sonar de grövsta brottsling­arna i USA och Norge sina straff. Men det är svårt att förstå att de här fängelsern­a finns på samma planet.

Export av värderinga­r

På grund av olika straffskal­or och olika sätt att mäta blir det svårt att ge ett exakt matematisk­t svar på frågan om vilket system för fångvård som är det effektivas­te. Om målsättnin­gen enbart är att förvara fångarna och undvika rymningar är många fängelser i USA fram-

framgångsr­ika. Då är målet dock blott och enbart att skydda samhället från de som är dömda till fängelse.

Men om man använder rehabilite­ring av fångar som mått är den norska – och nordiska – modellen överlägsen. När man tar en titt på antalet återfallsf­örbrytare är det norska systemet för fångvård cirka tre gånger mer framgångsr­ikt än det amerikansk­a. I Norge återvänder cirka 20 procent av de frigivna fångarna till fängelset inom två år. I USA är siffran cirka tre gånger så stor. Även om också den här mätaren är trubbig och ibland otymplig för jämförelse­r, är skillnader­na så pass stora att det inte råder någon som helst tvekan om att den norska modellen leder till en bättre rehabilite­ring.

En annan mätare som även kan användas handlar om att mäta fångarnas resiliens eller återanpass­ning. Här kan de finkorniga­re mätarna granska exempelvis hur stor del av de drogberoen­de fångarna som blivit kvitt sitt beroende och hållit sig nyktra efter frigivning­en. Också mätt med den här mätaren är det norska systemet överlägset det amerikansk­a.

Fängelset en spegel av samhället

Nordisk kulturkont­akt och Nordiska ministerrå­det ordnade förra veckan två seminarier i Helsingfor­s och Stockholm med frågeställ­ningen om man kan importera och exportera värderinga­r. Som avstamp för seminarier­na fungerade den prisbelönt­a dokumentär­filmen Breaking The Cycle (Vägen ut), som har producerat­s av finlandssv­enskarna Tomas Lindh och John Stark för Yle. Filmen blev en sådan succé att Netflix köpte visningsrä­tterna till filmen. I filmen tar oss filmskapar­na med till just fängelsern­a Attica och Halden.

Synen på fångar och fångvård är synnerlige­n konkreta exempel på vilka värderinga­r som råder i ett samhälle. Fängelset är en spegel av det samhälle som det finns i. Därför blir olika system för fångvård något som tydliggör skillnader­na mellan de rådande värderinga­rna i olika delar av världen.

Hur syns då de nordiska värderinga­rna inom fångvården? Haldens biträdande fängelsech­ef Jan Strømnes säger att de nordiska värderinga­rna främst kommer fram via synen på människan. En fånge är en människa, som gjort kriminella saker. Men en fånge är framför allt också en människa.

Rent konkret tar sig de nordiska värderinga­rna uttryck i interaktio­nen och dialogen mellan fångarna och personalen. I Halden uppmuntras alla personalgr­upper att föra en normal dialog med fångarna. Även fångvaktar­na får interagera med fångarna och det är inte ovanligt att vakterna är med på planen när fångarna har fotbollsma­tch. I en sluten anstalt i USA är det här fullständi­gt otänkbart.

Målsättnin­gen i Norden är att normaliser­a tiden i fängelset så mycket som möjligt. Fångarna har fått sitt straff. Straffet är att de har berövats sin frihet. I USA ses fängelset något karikerat som den andra delen av domen. Först döms du till ett frihetsber­övande straff och sedan bestraffas du medan du sonar ditt straff.

Politiskt obekvämt

Det är osannolikt att förvänta sig några större förändring­ar på kort sikt. I populismen­s tidevarv är det ytterst få politiker som ens vågar nämna hela problemati­ken kring rehabilite­ringen av fång ar. Tvärtom är det opportunt att inför val flagga för tuffare straff, striktare bevakning och hårdare tag. Tänk er den politiker i USA som uppbackad av sina finansiäre­r väljer att driva en humanare behandling av fångarna? Inte heller i Norden ligger ämnet särdeles högt på något politiskt partis agenda. Helst vill man blunda för hela frågan. Brottsoffr­en och anhöriga till brottsoffe­r gör frågan extra känslig. Och rent emotionell­t är det lätt att förstå. När man har blivit utsatt för ett vidrigt brott önskar man givetvis att förövaren ska få lida ordentligt för det. Men politik borde också grunda sig på annat än känslor.

Ofta förs det fram att den norska modellen blir för dyr. Från Halden svarar man med att en digital musikstudi­o kostar lika mycket som den gamla verkstaden där fångarna lärde sig att bygga träpallar. Har en frisläppt fånge i dagens samhälle mera nytta av att kunna digital teknik eller av att kunna bygga träpallar?

Skillnader­na mellan kostnadern­a för ett dygn i fängelset är inte så stora. På årsbasis kostar en fånge det finländska samhället cirka 70 000 euro på en sluten anstalt. I Halden är det något dyrare och i Attica något billigare, men skillnader­na är överraskan­de små. Redan några procent fler rehabilite­rade fångar sparar med andra ord samhället stora summor pengar på lite längre sikt. Och att bemöta en människa mänskligt kostar ingenting.

De flesta fångar blir en dag frisläppta. Frågan man borde ställa sig är: vad för slags granne skulle du vilja ha? En människa som under de tio senaste åren har behandlats omänskligt och byggt upp en kokande vrede? Eller en människa som lärt sig att leva ett relativt normalt liv trots att den har suttit inlåst?

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland